Ziarul electronic al arădenilor

Hohe Markt, piaţa importantă din Viena veche

Hohe Markt este unul dintre cele mai vechi locuri din Viena şi se găseşte la nord de domul Sfântul Ştefan în centrul oraşului vechi. Hohe (important) Markt (piaţă) se află chiar deasupra ruinelor fostei aşezări militare romane Vindobona.

În Evul Mediu, Hohe Markt era centrul Vienei, o piaţă unde se făcea comerţ cu alimente şi textile. Din 1328 până în 1839, în acestă piaţă aveau loc execuţiile celor pedepsiţi cu moartea. În colţul de vest al pieţei se găsea imobilul în care îşi desfăşura activitatea Tribunalul. Casa avea şi o capelă proprie „Zur Todesangst Christi“.

De pe terasa acestei case se citea condamnarea la moarte, executată mai ales prin decapitare sau prin dislocarea extremităţilor (a mânilor şi picioarelor). În faţa clădirii erau o spânzurătoare şi un eşafod.

În mijlocul pieţei se afla Vermählungsbrunnen sau Josephsbrunnen (izvorul căsătoriei numit şi izvorul lui Iosif) care a fost dedicat căsătoriei părinţilor lui Jesus, Josef cu Maria. Împăratul Leopold I a ridicat acest monument în anul 1702 îngrijorat de soarta fiului său Joseph, care trebuia să se întoarcă acasă din război. Iniaţial, monumentul a fost construit din lemn, iar în 1792 a fost refăcut din marmură.

O altă construcţie care se află aici este Ankeruhr (Ceasul Anker) un ceas muzical. La anunţarea fiecărei ore exacte, una dintre personalităţile istoriei vieneze se mişcă peste un pod, în acorduri muzicale.

Piaţa este înconjurată de case elegante cum este Palais Arnstein (Palatul Arnstein) şi Palais Sina.

Palatul Arnstein, istoria înaltei societăţi vieneze

Palatul Arnstein, aflat la adresa Hoher Markt 1, a aparţinut lui Fanny von Arnstein, o damă a societăţii vieneze. Născută în 1758, la Berlin, într-o familie de evrei bogaţi ea s-a bucurat de o educaţie aleasă. Prin căsătorie s-a mutat la Viena în anul 1776 şi printre altele s-a angajat în lupta împotriva lui Napoleon şi a susţinit financiar mişcarea “Tiroler Freiheitskampf” (lupta tiroleză pentru libertate) astfel că tirolezii, în cinstea ei, au numit după aceea un munte “Arnstein-Spitze”.

În Palatul Arnstein ea a condus unul dintre primele saloane moderne, loc de întâlnire a societăţii vieneze. Nenumaărate baluri, concerte şi serbări au avut loc aici, căci Fanny i-a cucerit pe toţi nu atât prin faptul că era deosebit de drăguţă cât prin angajamentul şi patriotismul ei.

Ea a fost una dintre primele persoane care, în 1814, a introdus în Viena bradul de Crăciun, lucru total necunoscut până atunci. Fanny Arnstein este înmormântată într-un cimitir evreiesc din Viena.

Muzeul Roman, cu vestigii prezentate 3D

Hohe Markt a fost în al doilea Război Mondial foarte distrusă de bombe şi reconstrucţia care a urmat s-a făcut în stilul arhitectonic al anilor 1950, stilul de după război, astfel că, în final, din clădirile iniţiale au rămas doar patru. Prin distrugerea clădirilor vechi şi reconstrucţia lor, în 1948 au fost descoperite resturile unor case romane, care se pot vizita din 1950 la Römermuseum (Muzeul roman).

Römermuseum (Hoher Markt 3) aparţinând de Complexul Muzeal vienez, ca o anexă exterioră, a luat fiinţă prin exponatele găsite la săpăturile romane din piaţa Hoher Markt, care au fost expuse timp îndelungat în pivniţa clădirii. Prin închirierea etajului I al clădirii, suprafaţa muzeală a fost mărită de trei ori, astfel încât vizitatorilor li se poate oferi un muzeu care arată importanţa Vienei în timpurile romane.

În centrul prezentării se găsesc cele mai importante resturi de construcţii, ruinele caselor tribunilor din tabăra legionarior romani.

La acestea se adaugă în jur de 300 descoperiri arheologice fascinante care acoperă întregul spectru al vieţii romane în Viena. De văzut sunt şi obiectele din viaţa de zi cu zi, figurine, capace de canal, jucării, veselă, statui, obiecte de cult.

Noua tehnologie 3D dă posibilitatea vizualizării acestei aşezări într-un mod inedit, iar graficile şi picturile murale oferă o prezentare cum ar fi putut să arate la vremea aceea.

Prezentarea se concentrează pe perioada de timp de la sfârşitul secolui al II-lea până la mijlocul secolului al III-lea, când Vindobona (Viena) era un oraş infloritor. Pe vremea aceea, în Vindobona au trăit 30.000 de oameni, populaţia fiind un amestec format din localnici şi oameni veniţi din toate părţile Imperiului roman.

Tabăra legiunilor romane de aici a servit ca pază şi siguranţă pentru graniţa de nord a Imperiului. Aici au fost încorporaţi 6.000 de soldaţi, care au avut pe lângă activităţile militare şi activităţi administrative sau meşteşugăreşti. Ei au avut în Vindobona o serie de posibilităţi de petrecere a timpului liber de la taverne, la băi termale, teatre şi chiar şi bordele. Tabăra romană a constituit un factor economic important la vremea aceea pentru că tehnicile şi cultura romană au fost preluate de localnici, care, la rândul lor, i-au influenţat pe romani. Astfel, s-a format un nou amestec de cultură care a inclus şi obiceiurile religioase.

Muzeul este deschis de marţi până duminică, de la ora 9.00 la ora 18.00.

Intrarea costă 4 euro pentru adulţi, iar persoanele care au vârste până la 19 ani beneficiază de intrare gratuită. În prima duminică din lună, intrarea este liberă.

(Rodica Roşca)

comentarii

One Comment

  • Homa Jordis

    ich schreibe eine Dissertation über fanny v Arnstein (Urtante) und würde gerne wissen, aus welchen Quellen Sie diese Informationen haben. Vielen Dank!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.