Ziarul electronic al arădenilor

Grădina zoologică de la Schonbrunn, cea mai veche din lume (GALERIE FOTO)

Grădina zoologică de la Schönbrunn, cea mai veche grădină zoologică din lume, s-a transformat, în ultimii ani, într-una dintre cele mai moderne şi, după cum spun iubitorii de animale, în una dintre cele mai frumoase.

În vara anului 1752, împăratul Franz I Stephan von Lothringen, soţul Mariei Theresa, a prezentat musafirilor săi noua menajerie din parcul Schönbrunn. De fapt, pe arealul de la Schönbrunn a existat încă din 1570 un parc cu animale salbatice.

Menajeria i se datorează lui Franz Stephan von Lothringen, căruia i s-a părut că animalele au prea puţin loc în cuştile lor, aşa că a dat comanda ca acestea să fie mărite. În mijlocul parcului era un pavilion, unde perechea imperială putea să servească micul dejun. De aceea, în jurul acestui pavilion au fost construite 13 cuşti pentru animale, de forma unei felii de tort.

Din 1779, grădina zoologică a fost deschisă şi publicului, numai duminica, şi anume persoanelor îmbrăcate decent, iar intrarea a fost permisă fără plată.

Împăratul Franz al II-lea a organizat la timpul său multe expediţii în Africa şi America pentru a prinde animale sălbatice. Astfel, sub domnia sa, în 1828, a fost adusă la Viena prima girafă. Acest eveniment a marcat chiar şi moda şi viaţa socială. Îmbrăcămintea, bijuteriile şi multe alte articole de folosinţă au fost oferite rapid spre vânzare sub denmirea “a la giraffe”. Chiar şi o piesă de teatru cu numele “Girafele în Viena” a fost prezentă pe scenă.

În 1906, o altă senzaţie. La Schönbrunn s-a născut primul elefant. O altă premieră mondială în anul 2006: primul ursuleţ panda (Fu Long) născut în captivitate, căruia i-a urmat, în 2010, cel de-al doilea.

Până la începutul Primului Război Mondial, numărul animalelor a crescut continuu, la 3.500 din 712 specii diferite, ca mai apoi să scadă din cauza lipsei de hrană, la 900.

La sfârşitul imperiului, grădina a fost preluată de statul austriac. După bombardamentul din februarie 1945 a fost distrusă clădirea principală şi multe animale au murit, aşa că numărul lor a scăzut la 400, dar imediat a fost restaurată cu multă grijă.

Grădina Zoologică de la Schönbrunn se numără astăzi printre cele mai moderne şi mai renumite din lume. Cuştile animalelor sunt deosebit de spaţioase, iar animalelor li se se oferă o ambianţă aproape ca în natură. Aici trăiesc în prezent 500 de specii de animale, unele chiar pe cale de dispariţie, de la tigru siberian, ursul panda, ursul koala, elefanţi africani, hipopotami, rinocer, etc.

O atracţie deosebită o constituie şi Regenwaldhaus (un areal de pădure tropicală) şi ORANG.eria, noua casă a urangutanilor. Chiar dacă în fiecare an animalelor de aici li se adaugă altele, grădina zoologică îşi păstrează farmecul istoric.

ngă ZOO se află şi Wüstenhaus (Casa deşertului), în care se găsesc plante şi animale din cele mai secetoase regiuni ale Pamântului.

Grădina Zoolgică Schönbrunn a fost aleasă în 2009 şi 2010 printre cele mai bune din Europa şi ea atrage, an de an, mai mult de două milioane de vizitatori.

Informaţii utile

Adresa: Maxingstraße 13b, 1130 Wien

Metrou: U4, Staţia Hietzing

Program de vizitare: zilnic, de la 9.00 la 18.30

Preţ bilet intrare: adulti 14 euro, copii între 6-19 ani 6 euro, copii până la 6 ani intrare liberă.

(text&foto:Rodica Roşca)

AICI FOTO DE LA GRADINA ZOOLOGICA SCHONBRUNN

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.