Ziarul electronic al arădenilor

Muzeul fotografiei din Viena atrage 60.000 de vizitatori în fiecare an (GALERIE FOTO)

WestLicht, muzeul de fotografie din Viena, şi-a deschis porţile în anul 2001 şi a fost conceput şi realizat din iniţiativa particulară a iubitorilor de fotografie şi a colecţionarilor de aparatură fotografică, în ideea ca într-un singur loc să se regăsească atât informaţia, cât şi creaţia.

WestLicht adăposteşte în jur de 40.000 de obiecte care aparţin unei multitudini de tehnici fotografice, pe o paletă care se întinde de la fotografia istorică şi clasică până la arta fotografică modernă.

În special, colecţia este marcată de două direcţii interesante: pe de-o parte de ceea ce este nevoie din punct de vedere al aparaturii, cum sunt aparatele de fotografiat istorice, dar şi tehnonogia nouă, iar pe de altă parte, introducerea în “secretele” fotografiei, efectele ei, fotografia documentară, politică şi cea de artă.

WestLicht a cumpărat multe obiecte singulare, dar şi colecţii întregi din moşteniri particulare, obiecte pe care le-a restaurat ca să le poată prezenta publicului.

Totodată, WestLicht a reuşit să preia şi obiecte valoroase din colecţii internaţionale cum este colectia japoneză Pentax şi, cel mai recent, colecţia Polaroid.

La WestLicht se mai pot găsi, pe lângă fotografii şi arta fotografică, un muzeu de aparate foto, o colecţie de fotografii, o casă de licitaţie, o bibliotecă de specialitate bogată şi o cafenea mică. Această simbioză de artă, ştiinţă şi tehnică într-o atmosferă lejeră face ca muzeul să ocupe un loc deosebit în arta vieneză.

Prin profilul său şi cei 60.000 de vizitatori anual, WestLicht s-a impus pe scena fotografică din Austria. Expoziţiile de aici prezintă întreaga paletă a temelor fotografice. Din programul anual, nu lipseşte renumita expoziţie itinerantă World Press Photo şi cooperarea cu alte muzee fotografice internaţionale.

Pe de altă, parte WestLicht dezvoltă şi tematica legată de anumite aniversări.

World Press Foto şi fotografia anului

Din 1955, direcţia Fundaţiei World Press Photo, o platformă independentă a jurnalismului cu sediul în Amsterdam, invită toţi fotografii de presă şi fotoreporterii din întreaga lume să participe la concursul “cea mai bună fotografie a anului”.

Juriul internaţional, format din 13 membri, se schimbă an de an, aceştia trebuind să decidă asupra lucrărilor trimise de fotografi, agenţii, ziare şi reviste din toate ţările lumii.

În acest an, juriul a premiat 56 de fotografi din 23 de ţări la nouă categorii. La concurs au participat în total 108.059 fotografii aparţinând a 5.847 de fotografi din 125 de ţări. Fotografiile au fost jurizate ţinându-se cont de valoarea mesajului conţinut şi de creativitatea fotografului.

După regulile World Press Photo, fotografia anului trebuie să fie de o valoare jurnalistică deosebită şi să aibă o calitate vizuală de percepţie şi o creativitate de excepţie.

Cu alte cuvinte, fotografiile sunt alese după valoarea ştirii, evenimentului surprins în imagine şi după modul stilistic individual în care acest conţinut este prezentat.

În anul 2010, expoziţia a fost vizitată de 16.000 de persoane, iar anul acesta are loc pentru a zecea oară.

Ca de fiecare dată, pe trei computere Apple, vizitatorii pot vedea toate fotografiile concursului Word Press Photo. Pozele prezentate fie singure, fie în serie, prezintă momente de anul trecut, din domeniul politicii, sportului, culturii, mediului înconjurător şi ştiinţei.

World Press Photo este sponzorizată de loteria olandeză, Canon şi TNT, iar în Viena ea este prezentată cu sprijinul Econgas.

Anual, World Press Photo poate fi văzută în 45 de ţări şi are, în medie, 2,5 milioane de vizitatori.

Informaţii utile

Expoziţia poate fi vizitată din 9 septembrie până în 9 octombrie 2011

Adresa: Westbahnstrasse 40, 1070, Viena

Program de vizitare:

luni, miercuri, vineri, între orele 14.00–19.00,

joi, între orele 14.00–21.00

sâmbăta şi duminica, între orele 11.00–19.00,

luni este închis

Intrarea: 6,50 euro

(text&foto: Rodica Roşca)

AICI IMAGINI DE LA MUZEUL WESTLICHT

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.