Ziarul electronic al arădenilor

Grădina zoologică din Schönbrunn, cea mai bună din Europa

DSC09644Grădina zoologică de la Schönbrunn (Austria) nu este numai cea mai veche din lume, ci și cea mai bună din Europa, în opinia unui expert englez, care a vizitat zeci de grădini zoologice din 23 de țări.

Opinia expertului englez Anthony Sheridan vine după ce a făcut 440 de vizite în 92 de instituții de acest gen, din 23 de țări. Rezultatele se bazează pe 37 de criteria, printre care modul în care sunt întreținute animalele, varietatea artelor, cercetarea, locația, numărul de vizitatori etc.

Expertul a fost impresionat în Viena de combinația dintre construcția baroc și pedagogia zoologică modernă. Concluzia la care a ajuns englezul a fost că grădina zoologică din Schönbrunn nu are nici un fel de puncte slabe.

Bineînțeles că nu a fost întotdeauna așa. În urmă cu 20 de ani, grădina  zoologică era gata să dea faliment, după cum a declarat ministrul economiei la gala de premiere „Best European Zoo Awards 2012“.  Dacă în 1991 au fost 700.000 de persoane care au vizitat grădina zoologică, în prezent, numărul acestora a crescut la peste două milioane. Încasările s-au ridicat de la 1,1 milioane euro, la 13,1 milioane euro.

Conform wien.info, grădina zoologică Schönbrunn din Viena este cea mai veche grădină zoologică din lume. În aceasta trăiesc peste 500 de specii de animale – de la tigrul siberian şi hipopotam până la rinocer.

Atracţiile principale sunt pavilionul pădurii tropicale, parcela întinsă dedicată Americii de Sud şi pavilionul denumit ORANG.erie, noul cămin al orangutanilor din Viena.

Ursuleţii Panda, puii de elefant, dar şi multe alte animale rare sunt puncte de atracţie anual pentru mai mult de două milioane de vizitatori.

În vara anului 1752, Împăratul Franz I. Stephan von Lothringen, soţul Mariei Theresia, şi-a condus musafirii prima oară prin menajeria nou amenajată în grădina Palatului Schönbrunn. De atunci există la Viena cea mai veche grădină zoologică a lumii.

Încă din 1906 a fost consemnat un eveniment senzaţional la Schönbrunn: pentru prima dată în lume s-a născut în captivitate, la Viena, un elefant african.

În 2007 a urmat a doua premieră mondială: pentru prima oară a venit pe lume, într-o grădină zoologică, un pui de Panda, prin reproducere naturală; micuţul Panda din Schönbrunn se numeşte Fu Long.

În august 2010 s-a născut un al doilea ursuleţ Panda. În primăvara anului 2010 a fost inaugurat traseul tematic „Aventuri în natură“.

text&foto: Rodica Roșca

AICI FOTO DIN GRADINA ZOOLOGICA

Informații utile

Mijloace de transport public

U4: Stația Hietzing,

Tramvaiele 10, 58, 60,

Autobuzul 15A, 51A, 56B, 156B

Parcare pentru mașini (gratuit): Pe lângă drumul Seckendorff-Gudent-Weg.
Acces pe lângă strada Elisabeth-Allee (intrarea la Tirolergarten).

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.