Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Două focare de COVID-19 sunt confirmate în localităţile Sâmbăteni şi Seleuş

Două focare de COVID-19 au fost descoperite de autorităţile sanitare din judeţul Arad, în ultimele zile, în localitatea Sâmbăteni şi comuna Seleuş, unde inclusiv conducerea primăriei este infectată, iar sarcinile au fost preluate de către secretarul comunei.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută alături de responsabilii sistemului sanitar, că în prezent sunt în evoluţie 125 de cazuri de COVID-19 în judeţ, dar numai 56 de bolnavi sunt internaţi, pentru că restul a refuzat asistenţa medicală şi sunt acasă.

„Diferenţa destul de mare sunt acasă, iar asta ne îngrijorează, pentru că trebuie să înţelegem cu toţii că răspândirea virusului este extrem de dificil de prevenit în condiţiile în care unii dintre bolnavi nu respectă măsura carantinării sau izolarea faţă de ceilalţi. Din informaţiile primite de la Direcţia de Sănătate Publică, unii sunt întâlniţi pe stradă“, a spus Cionca.

Preşedintele CJ Arad a spus că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt în Sâmbăteni şi Seleuş.

„Avem 40 de bolnavi la Sâmbăteni, de unde virusul a ajuns şi în alte localităţi, cum ar fi Covăsânţ, Sântana sau Lipova. Un alt focar la această oră este comuna Seleuş, unde avem deja 24 de cazuri. Aici este o situaţie şi mai deosebită, pentru că toată conducerea Primăriei este afectată, au fost testaţi pozitiv domnul primar (Cristian Branc – n.r.) dar şi viceprimarul (Viorel Mila – n.r.), un medic de familie din comună şi mai mulţi angajaţi din primărie. La ora aceasta avem bolnavi de COVID-19 în 24 de comune şi oraşe din judeţ“, a spus Cionca.

În cazul Primăriei Seleuş, dintre cei 22 de angajaţi, opt sunt confirmaţi infectaţi, iar atribuţiile primarului, care este internat în spital, au fost preluate temporar de către secretarul comunei. Programul cu publicul al Primăriei a fost redus, se desfăşoară între 08,30 şi 11,30, iar persoanele nu sunt primite în clădire, ci lasă cererile sau documentele la poartă, poliţistului local.

Cu privire la cele două focare, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Horea Timiş, a declarat că după „o creştere exponenţială“ a numărului de infectaţi, „s-a intrat într-o fază de platou“.

„În continuare suntem prezenţi acolo şi facem teste şi anchete epidemiologice. Focarul de la Sâmbăteni, într-o săptămână sau două va fi eradicat, dacă ne menţinem la faza de platou. Dacă vor fi din nou creşteri, ne gândim la măsuri mai drastice. La Seleuş, cu siguranţă vom mai depista alţi pozitivi, până săptămâna viitoare. Urmărim dacă intrăm în creştere exponenţială, dar evităm măsurile drastice“, a spus Horea Timiş.

Şeful DSP a spus că se va recurge la carantinarea unor localităţi doar dacă vor apărea „creşteri exponenţiale“ privind numărul de infectaţi.

Coordonatorul Grupului de sprijin pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Gheorghe Domşa, a spus că numărul de cazuri din judeţ a crescut foarte mult în ultimele zile pentru că nu mai sunt respectate regulile de protecţie, cum ar fi purtatul măştii, şi regulile de distanţare fizică. El a spus că la Sâmbăteni şi Seleuş inclusiv medicii de familie sunt diagnosticaţi pozitiv, iar un alt medic de familie, din municipiul Arad, este bolnav.

Autorităţile au anunţat că au redeschis secţii ale SCJU dedicate acestei boli care fuseseră închise anterior, după ce a scăzut mult numărul de cazuri. În prezent, există 202 paturi alocate pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus sau suspectaţi de îmbolnăvire.

În judeţul Arad, după o pauză de câteva săptămâni în care nu au mai fost înregistrate cazuri noi de COVID-19 şi s-a ajuns în situaţia ca nicio persoană să nu mai fie spitalizată, iar autorităţile au declarat judeţul „liber de COVID-19“, în ultimele zece zile au apărut zeci de cazuri noi. De la începutul pandemiei, în judeţ au fost confirmate infectate 836 de persoane, din care 35 în ultimele 24 de ore. Un număr de 79 de pacienţi spitalizaţi au decedat în toată această perioadă.

sursa: Agerpres

UPDATE

Informații prezentate de autoritățile județene

– localitățile Sâmbăteni și Seleuș nu intră în carantină, dar se face o anchetă epidemiologică strictă

– la Seleuș, toată conducerea Primăriei este confirmată cu COVID-19

– 125 de cazuri COVID-19 în județ, dintre care numai 56 de internați, ceilalți au refuzat spitalizarea. Spitalul are pregătite 311 paturi.

– la DSP Arad, dintre cei testați la cerere, să poată pleca în concediu, aprox. 7% au fost depistați cu COVID-19. Dintre cei testați la cerere la Spitalul Județean, procentul este de aprox. 1%.

– sunt bolnavi COVID-19 din 24 comune și orașe din județul Arad

– la Spitalul Județean, 96 de teste în interval de 40 de minute

– urmează controale mari la firmele care transportă muncitorii în zonele industriale

CITITI SI: Primarul și viceprimarul din Seleuș, dar și angajați ai Primăriei, confirmați cu noul coronavirus

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.