Ziarul electronic al arădenilor

Finanțare aprobată pentru încă 200 de insule ecologice în municipiul Arad

Primăria Arad va amenaja 200 de „insule ecologice“ în cartierele de blocuri, fiecare constând într-un grup de cinci containere cu acces inteligent al locatarilor, proiect finanţat cu 2,4 milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, a declarat, vineri, că cererea de finanţare pentru proiectul „Insule ecologice digitalizate“ a fost aprobată, iar rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Valoarea unei insule ecologice este estimată la 10.000 euro fără TVA.

„Este vorba despre amenajarea la nivelul municipiului a 200 de insule ecologice supraterane de tip 1, fiecare dintre acestea compusă dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea deşeurilor pe cinci fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton. Pentru fiecare insulă vor fi asigurate 200 de carduri electronice de acces“, a spus primarul.

Prin amenajarea „insulelor ecologice digitalizate“, municipalitatea urmăreşte „accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară“.

Insulele vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, urmând să fie dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate.

În Arad, primele 43 de insule ecologice au fost amenajate în cursul anului trecut în cartierele Alfa şi Confecţii, cu finanţare din bugetul local.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.