Ministerul Sănătăţii anunţă că a început transferul în Ungaria al primilor pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2, aflaţi în stare critică.
„Este vorba despre 10 pacienţi, 8 dintre aceştia au fost internaţi în UPU din unităţi sanitare din Bucureşti şi doi din Timişoara, aflaţi în stare stabilă, care sunt transportabili şi care necesită asistenţă medicală de specialitate într-o secţie de anestezie-terapie intensivă. Din cei 10 bolnavi, un număr de 5 vor ajunge în centrul universitar Szeged, iar ceilalţi 5 în centrul universitar Debrecen”, conform MS.
Transferul pacienţilor din zona de graniţă se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienţilor din Bucureşti se efectuează atât pe cale terestră, cât şi pe cale aeriană. Pacienţii vor fi monitorizaţi pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.
De asemenea, personal din România a fost trimis în unităţile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar acestor operaţiuni.
„Mulţumim vecinilor noştri pentru colaborare şi sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Şi noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienţi aflaţi în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged şi Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.
Deja un medic din cadrul UPU Spitalului Judeţean Timişoara se află la Szeged, a plecat acolo pentru a ţine legătura cu autorităţile din Ungaria, iar procedura va fi următoarea:
„Se fac evaluări în UPU-rile din ţară, îndeosebi în cele din vestul ţării, dar şi în Bucureşti, pentru a selecta pacienţi care vor merge. Criteriile sunt criterii de severitate ale bolii, atât pentru pacienţii de ATI, cât şi pentru pacienţii pre-critici, dar un alt criteriu important este consimţământul pacientului sau al familiei.
Deja la Arad a existat un caz în care familia şi-a exprimat opţiunea ca pacientul să rămână în UPU la Spitalul Judeţean Arad şi să nu fie transferat în Ungaria, pentru că le-ar fi foarte dificil dânşilor să afle informaţii de acolo sau să poată să se deplaseze acolo. Cum vă spuneam, pentru Szeged sunt 10 locuri de terapie intensivă şi 50 de locuri pentru precritici, de la Spitalul Judeţean Timişoara maximum doi pacienţi am trimite către Szeged. Pacienţii aceştia sunt din UPU Judeţean”, a declarat pentru News.ro Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budaapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmite MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen.
https://www.actualitati-arad.ro/ungaria-preia-din-romania-pacienti-covid-19-care-necesita-tratament-la-ati/