Ziarul electronic al arădenilor

Falcă a prezentat bugetul Aradului pentru 2019. Ce investiții a anunțat primarul

Primarul Gheorghe Falcă a prezentat structura bugetului municipiului Arad pentru anul 2019 și a evidențiat o parte dintre investițiile propuse de municipalitate pentru a fi realizate în acest an.

Falcă a afirmat că, în 2019, ponderea investiţiilor din bugetul local şi excedent în bugetul general este de numai 32% (181 milioane lei), în condiţiile în care în anii trecuţi se ajungea la un procent de 40-50%. „Este vorba despre lucrări continuate  în valoare de 152 milioane lei, lucrări noi în cuantum de 3 milioane lei, iar pentru achiziţii de bunuri şi alte cheltuieli  au fost alocate 26 milioane lei“, a explicat primarul.

Structura cheltuielilor de investitii propuse în bugetul general pe anul 2019 este următoarea: 161 milioane lei reprezintă investitii din bugetul local și excedent bugetar, 14 milioane de lei sunt investiţii din proiecte, 4,5 milioane lei reprezintă  investiţii din transferuri şi numai 1 milion de lei sunt investiţii care se vor realiza din venituri proprii.

Pe lista de investiţii de anul acesta se află amenjarea unei noi pieţe agroalimentare pe strada Ioan Rusu Şirianu, reabilitarea clădirilor Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” şi a Colegiului Economic, mărirea capacității peluzelor la stadionul „Francisc Neuman – UTA“, dar şi lucrări de amenajare a gazonului, instalaţiei de încălzire şi a celei de de irigare, precum şi modernizarea instalație de nocturnă, toate la stadionul municipal.

Printre obiectivele de investiţii ale administraţiei locale se mai regăsește şi acoperirea Patinoarului Municipal, amenajarea complexului sportiv din zona Câmpul Liniştii, reparații capitale la  bazinele de la Ştrandul Neptun și reabilitarea aleilor pietonale şi a  platformelor dalate din zona I a bazei de agrement.

De asemenea, Falcă a spus că, anul acesta, va începe amenajarea Pieţei de lemne de pe strada Poetului şi vor continua modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public din municipiu, regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe, reabilitarea termică a clădirilor de locuit, reabilitarea rețelei de transport și distribuție a energiei termice și transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou, vor fi demarate reparaţiile capitale la podul Decebal şi va începe asfaltarea celor 55 de străzi de pământ din municipiu.

Din fonduri externe nerambursabile, municipalitatea are în vedere modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe  traseul str. Pădurii, între str. Abatorului și str. Condurașilor, amenajarea traseului de transport public de călători care să asigure legătura între zona UTA şi str. Ştefan cel Mare, modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe traseul Podgoria – Pasaj Micalaca Zona 300, achiziţia a 4 tramvaie cu dublă articulaţie (capacitate mare) şi 6 tramvaie de capacitate medie, modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe traseul Calea Radnei, între pasaj Micalaca şi str. Renasterii.

De asemenea vor fi reabilitate termic 3 grădiniţe şi o şcoală generală, vor fi amenajate două centre multifunţionale şi două zone de agreement. Totodată, vor începe lucrările de reabilitare a clădirii Teatrului Clasic „Ioan Slavici“.

„Pentru al doilea an consecutive, bugetul municipiului Arad este diminuat semnificativ de măsurile luate de Guvernul României. 12 milioane de euro pierdem anul acesta, iar dacă ne gândim şi la cele 16 milioane de euro pierdute anul trecut, realizăm că, în doi ani, cu 28 milioane de euro am fi putut ridica un spital modern sau am fi reabilitat 6 din cele mai mari licee din oraş”,  a declarat primarul municipiului Arad.

Gheorghe Falcă a anunțat că bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2019 este în sumă totală de 562,6 milioane de lei (aproximativ 120,6 milioane de euro), din care 87%, respectiv 545 milioane lei, este bugetul local.

„Aşa cum aţi putut constata, bugetul din 2019 este mai mic decât cel din 2018, cum şi cel de anul trecut a fost mai mic decât cel din 2017. Acest lucru confirmă faptul că prin măsurile guvernamentale luate, Aradul pierde bani care trebuiau să meargă spre dezvoltare. Regretul meu este că suntem nevoiţi să reducem investiţiile în municipiul nostru”, a explicat edilul Gheorghe Falcă, acesta mai adăugând: „Sperăm totuşi să compensăm această lipsă de bani, cu fonduri europene. Anul trecut am accesat 99 milioane de euro. Estimăm că anul acesta vom ajunge la 136 milioane de euro, plus investiţiile care urmează să înceapă în centrul Aradului, în valoare de 36 milioane de euro”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.