Ziarul electronic al arădenilor

Există tratament pentru AVC-ul hemoragic?

Accidentul vascular cerebral afectează întreaga ființă umană, prin întreruperea totală sau parțială a circulației sangvine la nivelul creierului.

Pentru că acesta din urmă are nevoie de un aport optim de sânge oxigenat, în lipsa acestuia sau a reducerii fluxului, celulele nervoase afectate de acest deficit mor și, odată cu ele, și toate activitățile coordonate de respectiva parte din creier.

Trebuie să menționăm de la bun început faptul că accidentul vascular cerebral poate fi de două feluri: AVC hemoragic și AVC ischemic. Dacă cel din urmă are ca principală cauză oprirea bruscă a fluxului sangvin la nivelul unei anumite zone a creierului, cel hemoragic se produce prin ruperea unui vas de sânge de la nivelul  cortexului cerebral. În ambele cazuri, celulele nervoase au de suferit și, în mod evident, toate funcțiile organismului uman sunt afectate.

Care sunt cauzele unui accident vascular hemoragic?

Fiind provocat de o rupere a unui vas de sânge de la nivelul creierului, în mod evident cauzele ce provoacă acest tip de atac cerebral sunt legate de circulația sangvină. Astfel, una dintre cele mai frecvente cauze ale AVC-ului hemoragic este hipertensiunea arterială, urmată apoi de bolile de sânge, de administrarea unor tratamente medicamentoase anticoagulante, dar și de traumatisme craniene sau tumori cerebrale.

Pentru a preveni apariția accidentului cerebral hemoragic (denumit și hemoragie cerebrală), medicii recomandă combaterea factorilor de risc. Cu alte cuvinte, monitorizarea atentă a hipertensiunii arteriale este un început excelent. În al doilea rând, dieta echilibrată și stilul de viață activ contribuie la normalizarea fluxului sangvin și la reducerea nivelului colesterolului din sânge și la scăderea în greutate. Renunțarea la vicii (precum fumatul, consumul de alcool sau de droguri) sau la contraceptivele orale sunt metode ce pot reduce semnificativ riscul unui AVC hemoragic.

Polaris Medical – centrul de recuperare post AVC cu cele mai mari rate de succes

Serviciile premium, alături de aparatura performantă, igiena impecabilă ce respectă standardele de calitate europene în vigoare, aspectul plăcut al incintei și dedicarea medicilor specialiști sunt doar câteva dintre atuurile pentru care românii aleg Polaris Medical pentru recuperarea post AVC.

Toate acestea au condus către cele mai impresionante rezultate în privința reabilitării în urma accidentelor cerebrale, motiv pentru care spitalul este astăzi recunoscut ca având una dintre cele mai mari rate de reușită în ceea ce privește această recuperare. Abordarea multidisciplinară și experiența considerabilă și-au pus amprenta asupra schemelor de tratament pe care medicii le oferă pacienților.

Un prim sfat pe care aceștia îl oferă publicului, mai mult familiei și apropiaților bolnavului, este să se prezinte împreună la doctor, cât mai curând posibil de la declanșarea AVC-ului.

În ce constă recuperarea post AVC la Polaris Medical?

Cel mai important lucru pe care medicii specialiști din cadrul spitalului Polaris Medical îl comunică publicului se referă la faptul că, deși porțiunea de creier afectată nu se va mai reface niciodată, în cadrul programului de reabilitare, partea nevătămată a creierului învață să preia funcțiile zonelor afectate (stimularea neuroplasticității). Neuronii sunt stimulați să formeze noi sinapse prin care să preia funcțiile coordonate de zona afectată.

În cadrul unuia dintre cele mai mari centre de recuperare după AVC, Polaris Medical, tratamentele de reabilitare sunt personalizate, fiecare pacient având nevoi diferite, personalitate diferită și, cel mai importat, un istoric medical propriu. Cu toate acestea, fiecare schemă de tratament cuprinde o serie de tehnici specifice, cum ar fi:

* kinetoterapie (pasivă, prin care medicul ajută pacientul în executarea anumitor exerciții fizice de recuperare, sau activă, în care acesta din urmă realizează singur fiecare exercițiu);

* logopedie (necesară în cazul în care AVC-ul a afectat funcția de vorbire și de limbaj);

* tratament psihologic (este poate una dintre cele mai importante părți ale tratamentului, dat fiind faptul că depresia specifică post AVC are aceleași simptome cu afecțiunea în sine);

* tehnici moderne de reabilitare (CIMT – Constraint Induced Movement Therapy, BWSTT, stimularea magnetică transcraniană, stimularea electrică neuromusculară transdermală sau chiar reabilitarea prin realitatea virtuală).

De departe cel mai important factor în procesul de reabilitare este atitudinea pacientului, capacitatea și puterea acestuia de a accepta realitatea și de a avea încredere în tratamentul prescris. De asemenea, familia bolnavului are și ea un rol covârșitor în vindecare, suportul fiind necesar să manifeste pe tot parcursul planului de recuperare o atitudine calmă, înțelegere și răbdare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.