Ziarul electronic al arădenilor

„Europe Day – Europa la noi acasă“ – spectacol dedicat Zilei Europei, în centrul Aradului

Ziua Europei a fost sărbătorită joi, în centrul Aradului, printr-un spectacol de muzică și dansuri, care a promovat tradițiile și cultura românească, dar și diversitatea minorităților istorice care conviețuiesc în Arad de secole.

Evenimentul, intitulat „Europe Day – Europa la noi acasă“ a început cu un moment coregrafic prezentat de trupa arădeană Doma Art Style, coordonată de Dorian Cosma. Trupa de dansatori a fost distinsă cu numeroase premii la festivaluri naționale și internaționale.

Aceștia au pregătit o coregrafie specială pentru acest moment, prin desfășurarea steagului UE, pe ritmurile Imnului Europei.

După acest moment au evoluat elevii de la Palatul Copiilor, care s-au prezentat cu cântece și dansuri.

Programul a continuat cu un spectacol de muzică și dansuri tradiționale românești, dar și ale minorităților istorice, care au prezentat costume reprezentative pentru fiecare etnie, dar și obiceiuri și dansuri tematice.

Ansamblul „Doina Mureșului“, coordonat de prof. Viorel Nistor, a oferit un recital de dansuri populare tradiționale românești. De asemenea, ansamblul „Búzavirág“, din Pecica, a prezentat dansuri tradiționale maghiare. Minoritatea germană a fost reprezentată de ansamblul Asociației „Banat-Ja“, care păstrează, atât portul traditional, cât și coregrafia dansurilor tradiționale.

Ansamblul de dansuri populare sârbești „Kolo“, coordonat de Darko Voștinar, a reprezenta minoritatea sârbă din Arad și a adus pe scenă cântece și dansuri sârbești.

Comunitatea bulgară a fost prezentă prin ansamblul „Balgarče“ din Vinga, care a împărtășit publicului cântece și dansuri tradiționale bulgărești.

Trupa de dansuri „Chave sukar“ din Arad, care reprezintă minoritatea rromă, a prezentat un program de dansuri tradiționale rrome. Copiii prezenți pe scenă provin din medii sociale defavorizate, însă toți frecventează o formă de învățământ și participă la activități extra-curiculare.

Și minoritatea ucraineană a fost reprezentată la eveniment prin grupul de dansatori „Cervona Ruja“ al Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Arad.

Spectacolul a fost completat de momente de dans sportiv, dans modern și momente de muzică ușoară, susținute de elevii de la Palatul Copiilor Arad.

Totodată, din program nu au lipsit reprizele de gimnastică aerobică prezentate de echipele Gym Team și CSM Arad.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, în colaborare cu Centrul Europe Direct Arad.

Ziua Europei este marcată la 9 mai în Uniunea Europeană, comemorând Declarația Schuman din 9 mai 1950.

foto&video: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.