Ziarul electronic al arădenilor

Enel X România a modernizat infrastructura de iluminat public din Gurahonț

Enel X România, companie membră a Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a anunţat că a finalizat lucrările de modernizare a infrastructurii de iluminat public din comuna Gurahonţ şi a implementat soluţii la cheie bazate pe tehnologie LED, cu performanţă energetică ridicată.

„Enel X România, companie membră a Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a finalizat lucrările de modernizare a infrastructurii de iluminat public din comuna Gurahonţ, judeţul Arad, şi a implementat soluţii la cheie bazate pe tehnologie LED, cu performanţă energetică ridicată.

În cadrul proiectului, au fost înlocuite 350 de aparate de iluminat stradal clasice cu unele de ultimă generaţie, cu tehnologie LED, cu o putere instalată de 57W, respectiv 35W.  Sistemul de iluminat a fost modernizat pe străzi cu lungimea totală de aproximativ 14 kilometri, din toate satele comunei Gurahont –  Bonţeşti, Dulcele, Feniş, Honţişor, Iosaş, Musteşti, Pescari, Valea Mare şi Zimbru -, în beneficiul a 3.000 de locuitori, cu derulare în două etape, prima etapa cuprinzând satele Bonţeşti şi Zimbru”, a informat compania.

Proiectul se alătură celor deja implementate de Enel X România în localităti din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin, cu o valoare de aproximativ 3 milioane de lei. Astfel, peste 4.000 de corpuri de iluminat stradal cu tehnologie LED au fost instalate în comunele Masloc, Pischia, Fibis, Dumbrăviţa, Curtea din Timiş, în comunele Romos şi Mărtineşti din Hunedoara şi în cele din Rusca Montană şi Sicheviţa, Caraş-Severin.

„Enel X România pune la dispoziţia autorităţilor locale soluţii de eficienţă energetică ce cresc considerabil confortul şi siguranţa oamenilor din comunitătile pe care acestea le administrează. Prin sistemele moderne de iluminat implementate, localităţile devin mai bine organizate, mai sigure, iar nivelul de trai al locuitorilor creşte. În plus, echipamentele folosite pentru modernizarea infrastructurii de iluminat stradal pot duce la economii importante la bugetul local, printr-un consum anual de electricitate mai redus şi prin costuri operaţionale şi de întreţinere a sistemului mai mici”, a declarat Dorin Petrişor Chisăliţă, head of E-City, Enel X România.

Enel X România a implementat şi a predat la cheie proiectul autorităţii locale, ceea ce presupune demontarea echipamentelor existente, furnizarea aparatelor de iluminat stradal cu tehnologie LED şi instalarea acestora.

„În priorităţile administraţiei publice locale ale comunei Gurahonţ se află şi iluminatul public, opţiunea de contractare fiind pentru un proiect de calitate care deopotrivă să crească nivelul de confort şi siguranţă al locuitorilor comunei şi, pe de-altă parte, să reducă şi cheltuielile de la bugetul local pentru această activitate. În acest sens credem că vom avea o colaborare fructuoasă pe viitor cu reprezentanţii companiei Enel X”, a declarat Blaj Daniel, viceprimar cu atribuţii de primar, comuna Gurahonţ.

Beneficiile aduse de această tehnologie LED se reflectă, în primul rând, în cresterea parametrilor luminotehnici, îmbunătăţind calitatea luminii şi, implicit, determinând o siguranţă mai mare pe străzile publice. De asemenea, iluminarea cu LED este una dintre cele mai eficiente tehnologii din perspectiva protejării mediului înconjurător, emisiile de gaze cu efect de seră asociate acesteia sunt mult mai mici decât cele generate de sursele convenţionale.

Producătorul aparatelor de iluminat stradal instalate de Enel X este GDS Lighting, un partener global al companiei în furnizarea de corpuri de iluminat. Produsele instalate la Gurahonţ sunt fabricate în România, în fabrica din Arad a GDS Lighting.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.