Ziarul electronic al arădenilor

DSP Arad acuză „presiuni uriaşe pe angajaţi“, cercetaţi penal pentru decizii luate în contextul pandemiei

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad reclamă că jumătate dintre angajaţii instituţiei sunt cercetaţi penal în urma activităţilor şi deciziilor luate în pandemie, cum ar fi semnarea unor contracte de servicii în afara bazei legale, dar care ar fi fost necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Directorul DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, miercuri, că „toţi angajaţii cu atribuţii de conducere şi cu putere de decizie din instituţie sunt cu dosare penale“, ceea ce înseamnă jumătate dintre angajaţii DSP, adică aproape 30 de persoane.

„Noi suntem tot într-o anchetă. De la începutul pandemiei, am fost asaltaţi de tot felul de plângeri, să fim chemaţi medicii la tot felul de anchete, începând cu primul deces de COVID-19 din Arad. Ulterior, pe alte motive: modalitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, pe baza raportului Curţii de Conturi, din cauza transportului persoanelor de la frontieră, a achiziţiilor făcute în stare de urgenţă“, a spus Timiş, care a precizat că în toate cazurile este vorba de autosesizarea procurorilor şi poliţiştilor.

Timiş a explicat că, în special în starea de urgenţă, au fost cazuri în care s-au luat decizii fără a exista cadrul legal, „dar care au salvat situaţia“.

„De exemplu, conform legii, eu nu am voie să depăşesc bugetul de venituri şi cheltuieli de anul trecut, asta deşi în stare de urgenţă sau stare de alertă capacitatea financiară a DSP a crescut, având în vedere că am început să facem contra-cost teste PCR, încasăm bani şi facem achiziţii. Automat se modifică veniturile şi cheltuielile faţă de anul trecut. Dacă încalci această limită, e caz penal, am înţeles. Eu trebuie să stau şi să aştept să se modifice legile ţării sau să merg mai departe ţinând cont de contextul pandemic şi nevoia de intervenţie rapidă a medicilor şi specialiştilor DSP“, a spus Horea Timiş.

El a punctat că „în toate cazurile în care s-a încălcat legea, nimeni nu a luat bani de la DSP să ducă acasă“.

„Pe timpul stării de urgenţă au fost foarte multe decizii-limită, iar una este legată de contractul pentru transportul de la frontieră a celor reveniţi în ţară. Direcţiile de sănătate nu aveau bază legală să încheie contracte pentru transport, dar după şedinţa de Guvern privind starea de urgenţă, când la frontieră s-au adunat cred că 1.200 de oameni care trecuseră graniţa pe jos, s-a luat o decizie cu privire la ce facem cu acei oameni. Adică s-a decis să îi ducem cu maşinile în judeţele de domiciliu, ca să nu îi lăsăm să tranziteze de capul lor şi să ducă infecţia peste tot.

Atunci ne-am întrebat cine contractează, şi cum totul pe COVID-19 era pe Ministerul Sănătăţii, s-a decis să fie Ministerul Sănătăţii. Am fost sunaţi, eu şi prefectul, de către secretarul general al Ministerului Sănătăţii, care a dispus să luăm toate măsurile necesare să eliberăm vama. La Prefectura Arad am căutat care operatori din judeţ au capacitatea de a dispune în câteva ore de un număr impresionant de maşini pentru a prelua oamenii. În secunda doi am încheiat contract pe DSP, să putem duce maşinile la frontieră, în baza solicitărilor Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care stabilea numărul necesar de autocare“, a explicat directorul DSP Arad.

El a arătat că, după încheierea contractului pe transport, „toţi au constatat că nu există cadru legal“.

„Ca atare, am vorbit cu primul-ministru, într-o videoconferinţă. Practic, la presiunea Aradului a apărut cadrul legal, e drept, la circa trei săptămâni după ce DSP Arad semnase contractul. Noi am încheiat un contract fără să avem un buget aprobat de minister, ceea ce evident că este ilegal, iar Curtea de Conturi a sesizat corect acest lucru“, a spus Timiş.

El a adăugat că „aceste anchete au pus presiuni uriaşe pe angajaţii DSP şi ai altor instituţii publice, iar funcţionarii nu mai vor să iasă din litera legii, din cauza fricii“.

„Trebuie să se înţeleagă că s-a acţionat în afara cadrului legal doar acolo unde a fost nevoie de o intervenţie rapidă a autorităţilor pentru a limita răspândirea infecţiei sau pentru a salva anumite situaţii“, afirmă Horea Timiş.

Şeful DSP Arad a mai arătat că există şi situaţii în care medici şi asistenţi trimişi la frontieră, unde se făceau controalele epidemiologice, au depus plângeri pentru abuz în serviciu.

„Noi am delegat personal medical din cadrul Primăriei Arad la frontieră fără acordul lor, din nevoia urgentă de medici şi asistenţi la anchetele epidemiologice. Ei bine, ne-au reclamat şi pe noi şi pe angajator, adică Primăria Arad. Mai mult, suntem puşi în situaţia de a nu le putea respecta contractul de muncă, din cauza numărului mare de ore suplimentare pe care sunt nevoiţi să le facă şi pentru care ar trebui să beneficieze de zile libere. Pai dacă le-am da aceste zile libere, la volumul mare de ore lucrate, peste cadrul legal, e drept, noi astăzi nu am mai avea cu cine să lucrăm“, a spus Timiş.

El consideră că pe măsură ce toate activităţile vor fi verificate, vor apărea noi dosare penale.

„Ne aşteptăm să fim cercetaţi şi pentru testele PCR pe care le-am făcut în afara definiţiei de caz. La nivel judeţean am decis să facem teste în cămine de bătrâni sau alte instituţii cu risc, pentru a găsi la timp bolnavii şi a limita răspândirea infecţiei. Am făcut asta chiar dacă am ştiu că nu ne încadrăm pe lege, dar altfel riscam să scăpăm de sub control răspândirea virusului tocmai în centre în care se află persoane cu multe vulnerabilităţi“, a spus Horea Timiş.

„Concluzia este că România nu are un cadru legal adaptat situaţiilor de urgenţă“, a încheiat şeful DSP Arad.

În unele anchete deschise de procurori, o parte dintre angajaţii DSP Arad au fost deja audiaţi.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.