Unul dintre cei mai mari fermieri din ţară, Dimitrie Muscă, afirmă că autorităţile trebuie să suspende importurile de lapte şi produse din lapte din Ungaria, ţară în care a fost depistată febra aftoasă, pentru ca maladia să nu fie adusă în România, caz în care ar produce pagube foarte mari.
Dimitrie Muscă, aflat la conducerea unui holding care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole, 36 de magazine de desfacere, abatoare şi o fabrică de lapte, spune că pericolul apariţiei febrei aftoase este foarte ridicat atâta timp cât continuă să intre în ţară lapte din Ungaria.
„Vin 500 de tone de lapte pe zi din Ungaria, cred că trebuie suspendate aceste importuri pentru o lună de zile, având în vedere perioada de incubaţie a bolii, pentru că trec 10-12 zile de la infectare la apariţia erupţiilor, a semnelor vizibile la animal, timp în care maladia se poate răspândi de la o fermă la alta. Noi am luat măsuri drastice de biosecuritate, dar asta nu ne oferă garanţii. Dacă intră maladia în ţară, nu o mai oprim, ar fi o tragedie, s-ar reduce efectivele de bovine la jumătate”, a declarat, pentru Agerpres, Dimitrie Muscă.
Fermierul consideră că suspendarea importurilor de lapte ar crea pentru o scurtă perioadă probleme de aprovizionare, dar asta nu ar însemna neapărat creşterea preţurilor la raft.
„La mine în magazine laptele este 6 lei litrul şi aşa va rămâne, cred că niciun producător nu ar profita într-o asemenea situaţie să mărească preţurile. Poate s-ar putea reduce livrarea de lapte în şcoli în această perioadă şi nu ar mai fi o problemă atât de mare suspendarea importurilor”, a spus fermierul arădean.
Un alt fermier, Alex Culda, care creşte oi şi capre, afirmă că temerile privind apariţia febrei aftoase sunt foarte mari în rândul crescătorilor de animale.
„Suntem îngrijoraţi, ar fi o catastrofă pentru fermieri să apară boala şi la noi în ţară. Soluţia este oprirea completă a importurilor din Ungaria pe o perioadă determinată, atât la lapte, cât şi la carne”, a spus Culda.
Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Agerpres, că există măsuri în vigoare luate la nivel naţional după apariţia febrei aftoase în Ungaria, iar printre acestea se numără oprirea importurilor de animale din speciile receptive la boală. În schimb, laptele şi produsele din lapte pot fi aduse din Ungaria doar din afara zonei de restricţie din jurul focarului de boală şi cu condiţia ca animalele de la care provin produsele să fie testate înainte cu 24 de ore.
„Febra aftoasă este mult mai gravă decât alte boli, chiar şi decât pesta porcină africană, pentru că afectează mai multe specii şi are particularitatea de a se transmite şi prin aerosoli”, a subliniat Marcel Roşu.
Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), convocat în 11 martie, a luat măsuri pentru a proteja sectorul zootehnic după apariţia febrei aftoase în Ungaria, între care interdicţia transporturilor dinspre ţara vecină de bovine, ovine, caprine, porcine, cai, furaje, paie pentru aşternut, compost şi gunoi de grajd. De asemenea, unele produse de origine animală din zona afectată de boală nu mai pot fi introduse în România.
Febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, care afectează bovinele, caprinele, ovinele şi porcinele. Se manifestă prin febră, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal şi la nivelul membrelor, inapetenţă, anorexie, nas uscat. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele, iar boala nu prezintă risc pentru om.
sursa: Agerpres