Ziarul electronic al arădenilor

Dezinfecția apei în producția de băuturi răcoritoare

Ca orice activitate din industria alimentară, producția de băuturi este reglementată strict de norme riguroase de igienă, astfel încât produsele finite să corespundă standardelor și să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor.

Pe lângă rețelele folosite și ingredientele care intră în compoziție, calitatea apei utilizate la preparare influențează calitatea băuturilor obținute. Pentru asigurarea purității microbiologice a apei se utilizează astăzi soluții inovatoare de dezinfecție, prin care se distrug germenii care pot provoca îmbolnăviri.

Folosirea de sterilizatoare UV apă reprezintă un adevărat salt tehnologic în producția de sucuri și băuturi răcoritoare, de avantajele căruia pot beneficia antreprenorii din industria alimentară.

Asigurarea calității apei în industria băuturilor prin tehnologia UV

Tehnologia UV și-a dovedit eficacitatea într-o serie de aplicații și implică sterilizarea apei, aerului și suprafețelor cu ajutorul luminii UVC germicidale. Acest tip de radiație, emisă în mod natural de Soare, este generată artificial de lămpi UV care intră în componența unor echipamente de dezinfecție. Expunerea la lumina UVC face ca bacteriile, virusurile și mucegaiurile să fie inactivate prin destructurarea lanțurilor ADN și ARN. Microorganismele devin astfel incapabile să se mai reproducă și nu mai pot provoca infecții.

Utilizarea de filtre UV pentru apă este soluția eficientă și economică, prin care se asigură calitatea și puritatea apei în industria băuturilor. Apa tratată astfel este microbiologic pură și își păstrează proprietățile organoleptice, fiind ideală pentru consum și pentru prepararea în siguranță a băuturilor.

Tehnologia UV: Un salt tehnologic pentru siguranța în producția de sucuri și răcoritoare

În producția de sucuri și răcoritoare, calitatea apei este esențială pentru obținerea unor produse finite de calitate, sigure pentru consum. Apa este folosită atât ca ingredient de bază al băuturilor, cât și la curățarea bazinelor și instalațiilor de producție. Dezinfecția apei cu substanțe chimice sau prin fierbere implică cheltuieli mari de operare, un consum mare de apă, costuri ridicate pentru substanțele dezinfectante, precum și facturi mari la energie electrică. Eforturile și costurile implicate în curățare și dezinfecție sunt mari, ceea ce se reflectă și în costurile generale ale producției.

În schimb, purificarea apei prin tehnologia UV reprezintă un salt tehnologic pentru siguranța în producția de sucuri și răcoritoare. Este o soluție eficientă din punct de vedere al rezultatelor obținute, asigurând distrugerea în proporție de 99,99 % a germenilor cunoscuți din apa de proces. Totodată, este o soluție economică, fără folosirea de substanțe chimice și cu un consum redus de energie electrică. Apa dezinfectată cu ajutorul luminii UV germicidale este pură, își păstrează proprietățile de gust și miros și este sigură pentru a intra în componența sucurilor și băuturilor răcoritoare. Acestea sunt ferite de pericolul alterării și sunt sigure pentru consum.

Lămpi UV: Soluția pentru controlul riguros al calității în fabricarea băuturilor

Pentru a asigura un control riguros al calității în fabricarea băuturilor și a obține o apă microbiologic pură, soluția este utilizarea de sterilizatoare cu lămpi UV. Acestea sunt dispozitive care generează lumină UVC germicidală, care are proprietatea de a distruge toți germenii cunoscuți. Echipamentele UV se instalează ușor în bazinele și liniile de producție existente și asigură un control strict, împiedicând dezvoltarea microorganismelor periculoase din apă și formarea biofilmului de pe suprafețele pereților și instalațiilor de producție.

Recomandarea SPECTRA: Tehnologie UV pentru standarde înalte în purificarea apei din industria băuturilor

Pentru sectorul băuturilor din industria alimentară, Spectra UV Professional Solutions recomandă echipamente și tehnologie UV la standarde ridicate, cu rol în purificarea apei de proces. Un astfel de echipament este sterilizatorul UV PureLine PQ IL, produs de Nuvonic, un sistem UV cu o putere de până la 52 (kW) și grad de protecție IP54 (NEMA 12).

PureLine PQ IL este eficient și economic, fiind dotat cu un senzor UV care măsoară cantitatea de radiație necesară în funcție de condițiile de funcționare în mod real și o ajustează pentru obținerea unei dezinfecții optime. Totodată, sistemul automat de curățare a tecilor de quartz face că intervenția personalului pentru întreținere să nu fie necesară. Echipamentul de la Nuvonic purifică apa, elimină microorganismele dăunătoare, reduce sarcina biologică și protejează împotriva depunerilor organice (biofilm). Pentru alte echipamente de sterilizare a apei, cei interesați pot consulta oferta Spectra UV Professional Solutions: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-apa/.

Prin tehnologia UV se obține un control riguros al calității apei de proces, fără substanțe chimice, consum redus de energie electrică, cheltuieli mici de întreținere, mai puține cicluri CIP/ SIP și costuri de operare mai reduse. Pentru industria băuturilor, investiția în tehnologia UV reprezintă atât un salt tehnologic în asigurarea calității, cât și o decizie sustenabilă și eficientă din punct de vedere economic.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.