Ziarul electronic al arădenilor

Daniela Dodean-Monteiro, cetăţean de onoare al Aradului

Campioana la tenis de masă Daniela Dodean-Monteiro a fost distinsă cu titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Arad“, pentru activitatea sportivă marcantă și contribuția adusă la dezvoltarea sportului arădean de mare performanță.

Titlul a fost acordat în ședința Consiliului Local Municipal, organizată miercuri, urmând să-i fie înmânat sportivei în luna decembrie.

Propunerea de acordare a acestui titlu a fost făcută de primarul interimar al municipiului Arad, Călin Bibarţ, care arată în referatul ce a însoţit proiectul propus votului că Daniela Dodean-Monteiro merită recompensată pentru „contribuţia adusă la dezvoltarea sportului arădean de mare performanţă“.

„Titlul va fi oferit în cadru festiv în prima parte a lunii decembrie, când sportiva va veni în Arad“, a declarat primarul după şedinţa Consiliului Local Municipal, în care s-a votat acordarea titlului.

Jucătoarea de tenis de masă Daniela Dodean este născută la data de 13 ianuarie 1988, în Arad, anul de debut fiind 1995.

„Absolventă a Universității de Vest „Vasile Goldiș” – Facultatea de Educație Fizică și Sport, sportivă crescută și formată în Arad, legitimată pe tot parcursul carierei sale la Clubul Sportiv Municipiul Arad, merită cu prisosință să fie popularizată și promovată ca o valoare sportivă autentică a comunității arădene“, se arată în proiectul de hotărâre aprobat, miercuri, de consilierii municipali.

De-a lungul carierei sale sportive, Daniela Dodean-Monteiro a avut numeroase participări la Jocurile Olimpice (2 locuri V cu echipa), a cucerit locul I la Cupa Mondială juniori (Pro Tour Final), deține 4 medalii de bronz la Campionatele Mondiale de juniori în perioada 2004 – 2006 și este câștigătoarea a 15 open-uri de juniori și U21.

În 2012, la Campionatele Europene de tenis de masă de la Herning (Danemarca) a cucerit titlul în proba de dublu feminin, alături de Elizabeta Samara, al doilea său titlu după cel cucerit în 2009, tot la dublu feminin.

Legitimată la CSM Arad, dar și la diferite echipe din străinătate, în 2014 s-a retras temporar din activitatea sportivă pentru a deveni mamă.

A obținut cinci medalii europene de argint – cu echipa, în 2010, 2011, 2013, 2015 și una la dublu feminin, în 2011, dar și una de bronz, cu echipa României, în 2008.

În 2016, Daniela Dodean-Monteiro, alături de soțul său Joao Monteiro, a cucerit medalia de aur la dublu mixt la CE de la Budapesta, devenind primul cuplu de sportivi căsătoriți care și-a adjudecat titlul continental.

În același an, datorită poziției în clasamentul mondial al federației internaționale de specialitate (ITTF), și-a asigurat prezența în competiția de simplu la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

După ce ITTF a comunicat calificarea României în competiția olimpică pe echipe, a fost inclusă în team-ul reprezentativ alături de Elizabeta Samara și Bernadette Szocs. A fost a treia prezență consecutivă la o ediție a JO, după Beijing 2008 și Londra 2012.

În 2019, a fost inclusă în „Samurai 2020“, programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediție de vară a JO Tokyo 2020. Tot în 2019 cucerește o medalie de argint la Jocurile Europene.

„Daniela Dodean, sportivul numărul 1 al Aradului timp de 7 ani la rând, prin toată activitatea sa demonstrează competență, devotament, făcând astfel onoare orașului și țării“, se mai arată în proiectul de hotărâre.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.