Ziarul electronic al arădenilor

Cutremur cu magnitudinea 2,4, în județul Arad

Un cutremur cu magnitudinea 2,4 pe scara Richter a fost înregistrat, vineri, în județul Arad, la aproximativ 29 de kilometri de municipiu.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul de suprafață, considerat superficial de seismologi și cu impact minor, a fost înregistrat la ora 13.58, la o adâncime de 5 kilometri.

Seismul  a fost localizat la aproximativ 29 km de municipiul Arad, într-o zonă apropiată de localitățile Șiria, Galșa și Mâsca (latitudine – 46.2872°N, longitudine – 21.6714°E), fiind considerat imperceptibil.

De la începutul anului, în România au avut loc 110 cutremure între 2 şi 4,5 pe Richter, cele mai multe în zona seismică Vrancea.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi <60 km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismic.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.