Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 2 – 8 noiembrie 2020.

În Banat, regimul termic va marca o creștere la începutul intrevalului, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va crește de la 15 grade pe 2 noiembrie, până la 18 grade pe 3 noiembrie, vremea devenind caldă pentru acestă perioadă.

Ulterior, un nou proces de răcire va determina o scădere a valorilor termice diurne, care – între 6 și 10 noiembrie – vor fi de 12…13 grade, pentru ca spre sfârșitul intervalului de prognoză să ajungă la 9…10 grade, valori apropiate de mediile multianuale ale mijlocului lunii noiembrie.

Valorile termice nocturne vor crește și ele la începutul primei săptămâni, de la 5 grade în prima noapte, spre 9…10 grade în intervalul 3 – 5 noiembrie, apoi vor scădea spre 4…5 grade între 8 și 12 noiembrie și chiar spre 2 grade la finalul celor două săptămâni.

Ploi pe arii restrânse și slabe cantitativ se vor semnala îndeosebi pe 4 și 5 noiembrie și, din nou, după data de 10 noiembrie.

În Crișana, vremea se va încălzi la începutul intervalului de prognoză. Temperaturile maxime vor crește de la 11 grade în prima zi, spre 17 grade pe 3 și 4 noiembrie, caracterizând un regim termic peste cel climatologic specific perioadei. Apoi valorile termice vor fi în scădere, spre 12…13 grade între 5 și 10 noiembrie, când vremea va deveni normală din punct de vedere termic și chiar spre 8 grade, în medie, în ultimele zile ale prognozei.

Temperaturile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare și vor crește de la 5 grade la început, până la 9 grade între 3 și 5 noiembrie, apoi vor scădea spre aproximativ 4 grade în intervalul 7-11 noiembrie și chiar spre 0…1 grad la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

Va ploua local în jurul datelor de 2, 4 și 5 noiembrie, iar în restul intervalului ploi slabe cantitativ se vor semnala trecător, pe arii restrânse.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.