Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 31 august – 13 septembrie 2020.

În Banat, vremea va fi călduroasă în prima zi din interval, cu o medie a valorilor maxime de 32 de grade, dar se va răci treptat în intervalul 1 – 4 septembrie, când maximele se vor situa, în medie, între 24 și 26 de grade. Acestea vor crește totuși la medii de 30 de grade în data de 7 septembrie.

A doua săptămână de prognoză va avea variații termice, mediate regional, între 24 și 28 de grade, cu cele mai scăzute valori la jumătatea acesteia. Regimul termic nocturn va avea o scădere ușoară dar aproape continuă, cu medii ale minimelor ce vor porni de la 18 grade, vor ajunge la 14 grade în intervalul 3 – 8 septembrie și apoi la 12 grade în 10, 11 septembrie.

În prima săptămână de prognoză gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat și se vor semnala averse cel mai probabil pe 1 septembrie și din nou în 3, 4 septembrie, dar în a doua săptămână se va ameliora ușor și doar trecător vor mai fi averse.

În Crișana, vremea se va răci semnificativ în primele zile de prognoză, astfel încât mediile maximelor vor coborî de la 32 de grade în 31 august până la 24 de grade în 2 septembrie, apoi vor reveni treptat la valori medii de 28 de grade în data de 7 septembrie.

În a doua săptămână de prognoză vor fi din nou în scădere la valori mediate regional de 24…26 de grade. Minimele termice vor scădea brusc în prima parte a intervalului, astfel că vor ajunge de la medii de 18 grade la cel mult 12 grade în 3 septembrie, iar ulterior nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa, în medie, între 12 și 14 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în data de 1 septembrie când vor fi posibile și cantități mai însemnate, iar în restul intervalului se vor semnala averse doar pe arii restrânse.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.