Ziarul electronic al arădenilor

Cum să-ţi alegi cel mai bun psiholog – criterii de selectie

Alegerea terapeutului este un moment important şi o alegere care nu este întotdeauna uşoară având în vedere gamă de terapii oferite şi practicieni existenți.

Puteţi, desigur, să vă definiţi criteriile de selecţie în funcţie de anumite criterii: uşurinţa accesului la cabinet, intervalele de timp pentru consultare, ritmul şi durata şedinţelor, terapeutul bărbat sau femeie, abordarea terapeutică. Dar cum să vă întâlniţi cu terapeutul de care aveţi nevoie?

Răspunsul variază ăn funcție de pacient. Spre exemplu, una dintre cele mai des întâlnite sugestii pentru  psiholog în Bucureşti, Tiberiu Boţea este psihologul care oferă ajutor pacienților săi pe mai multe domenii, inclusiv online.

Solicitaţi o recomandare 

Dacă ai şansa, primeşte sfaturi de la cineva de încredere. Din moment ce te cunoaşte, te poate îndrumă către un terapeut pe care îl considera potrivit pentru problema şi personalitatea ta. Poate fi medicul tău, farmacistul, profesorul tău de sport sau un prieten despre care ştii că a fost la terapie. Informațiile obținute de la alte persoane rămâne un instrument eficient! De asemenea, dacă vrei să apelezi la un psiholog online, cea mai bună soluţie este să apelezi tot la cabinetul specialistului Tiberiu Botea.

Ţine cont de nevoile tale specifice

Dacă nu cunoaşteţi pe nimeni care poate recomanda un terapeut sau nu aţi fost convinşi de cel sau de cei care v-au fost sfătuit, puteţi face cercetarea şi prin intermediul paginilor galbene, desigur, sau, mai practic, prin intermediul directoarelor profesionale online unde sunt recomandări de specialiști din domeniu.

Urmează-ţi instinctele!

Oricum ar fi, regula numărul 1 este să îţi urmezi instinctele. Ceea ce face un bun terapeut nu este metoda sau pregătirea sa, ci calităţile sale de a fi. De asemenea, prima întâlnire contează foarte mult. Aşadar, nu ezitaţi să vă întâlniţi cu 2 sau 3 terapeuţi dacă nu sunteţi sigur. Dar, în cele din urmă, amintiţi-vă că veţi fi principalul actor în terapie, voi și nu terapeutul.

Descoperiţi abordarea terapeutică

Psihanaliză, psihologie, psihoterapie, psihiatrie, care sunt diferenţele? Nu este întotdeauna clar să-ţi găseşti drumul în jungla denumirilor. Pe scurt, câteva repere:

Psihologi

Ei sunt instruiţi în psihologie într-o facultate de specialitate pentru a înţelege mecanismele psihice. Ei sunt singurii care vă pot oferi teste de diagnostic psihologic. Sesiunile durează în general 30-45 de minute. Psihologul te ascultă cel mai adesea şi cel mai bine faţa în faţă în cabinetul tău. El nu trebuie să fie instruit într-o anumită metodă de terapie (menită să rezolve tulburările psihologice). Prin urmare, mulţi îşi completează pregătirea universitară cu formare în metode de terapie pentru a integra instrumentele terapeutice în sprijinul lor.

Psihiatri

S-au instruit în psihiatrie (tulburări psihologice) în şcoala de medicină. În calitate de medici, aceştia sunt singurii (împreună cu medicii generalişti) capabili să prescrie medicamente sau să oprească la locul de muncă. Medicii, mai presus de toate, trebuie să vă ajute să tratați suferinţa prin tratarea simptomelor care pot afecta viaţa de zi cu zi.

Rolul lor însă nu este acela de a se ocupa de cauza suferinței. Pentru a face acest lucru, ei lucrează adesea în strânsă colaborare cu psihologii sau alţi terapeuţi. Într-adevăr, la fel ca psihologii, ei nu urmează o anumită metodă de terapie. De cele mai multe ori specialiștii în domeniu sunt cei care te vor ajuta să obții cele mai bune soluții combinând metodele de terapie existente.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.