Ziarul electronic al arădenilor

Cum alegem corect mărimea ramei de ochelari

Ochelarii prea mici pot lăsa urme pe nas sau pot da dureri în spatele urechilor, în timp ce ochelarii prea mari vor aluneca mereu. Înainte să alegem ochelarii de vedere sau de soare trebuie să aflăm ce mărime a ramei ni se potrivește.

Ramele potrivite trebuie să distribuie presiunea echilibrat pe nas, lățimea capului și urechi, iar în plus, trebuie să se potrivească și cu forma feței.

Dacă mergem într-un magazin, putem proba mai multe modele, având grijă să bifăm câteva criterii de selecție. Când comandăm ramele online, va trebui să facem câteva măsurători în prealabil, iar dacă avem deja niște ochelari care ni se potrivesc, trebuie doar să le aflăm mărimea și să comandăm unii pe aceleași dimensiuni.

Cum identificăm rama de ochelari potrivită prin probare

 • Lățimea ramei trebuie să se potrivească perfect cu cea feței la nivelul tâmplelor;
 • Partea superioară a ramei trebuie să fie la nivelul liniei sprâncenelor;
 • Marginea inferioară a ramelor trebuie să fie poziționată perfect pentru a evita atingerea obrajilor.

Cum aflăm mărimea unor ochelari care ni se potrivesc?

De obicei, ochelarii au tipărite niște numere pe interiorul ramelor, fie pe brațe, fie pe punte. Este vorba despre o secvență de trei numere; primele două pot fi despărțite printr-un dreptunghi, ca să fie mai ușor de citit.

 • Primul număr (cel din stânga dreptunghiului) reprezintă diametrul lentilei;
 • Al doilea număr (cel din dreapta dreptunghiului) reprezintă lățimea punții dintre lentile, adică partea care se așază pe nas;
 • Al treilea număr reprezintă lungimea brațelor.

De exemplu, putem alege o pereche de ochelari unisex care să se potrivească perfect comparând numerele de pe interiorul ramei ochelarilor vechi cu cele specificate pe site-ul de pe care comandăm.

Cum ne măsurăm fața înainte să cumpărăm ochelari noi

Avem nevoie de o riglă și de o oglindă ca să ne măsurăm corect fața. Concret, trebuie să măsurăm:

 • Distanța dintre tâmple: ținem rigla orizontal, dedesubtul ochilor. Vom alege ochelari cu o lățime totală cât mai apropiată de distanța dintre tâmple ±3 mm.
 • Puntea nasului: măsurăm în punctul mai subțire, dintre ochi, și în cel mai lat. Puntea ochelarilor trebuie să se încadreze între cele două valori. Ideal este să ne raportăm și la felul în care se așază ramele dorite pe nas, dacă puntea va sta între pupile sau chiar sub acestea.

Tot în legătură cu puntea ochelarilor trebuie să adăugăm faptul că, în cazul unor rame groase, ne vom orienta către o dimensiune mai mare a acesteia.

După ce am aflat dimensiunile care ne interesează, trebuie să facem câteva calcule simple ca să aflăm mărimea optimă a lentilelor și a brațelor ochelarilor.

Cum calculăm dimensiunile optime pentru lentile și brațele ramelor

Diametrul lentilelor se obține astfel: scădem valoarea aferentă punții ramelor din lățimea acestora, apoi împărțim la 2.

În ce privește brațele ramelor, vom folosi intervale de referință pentru distanța dintre tâmple, astfel:

 • <129 mm – alegem rame cu brațe având lungimea între 135 și 140 mm;
 • 130-139 mm – lungimea brațelor trebuie să se încadreze între 140 și 145 mm;
 • >139 mm – ni se potrivesc ochelari cu brațe de 150 mm sau mai mult.

Măsurarea feței pentru a determina mărimea ramei de ochelari nu este o știință exactă și, de aceea, ochelarii comandați online pot fi returnați în termen de 30 de zile dacă nu sunt potriviți.

În cazul în care întâmpinăm probleme cu ochii sau avem nevoie de o pereche nouă de ochelari, trebuie să consultăm un optometrist sau un medic oftalmolog. Acesta ne va ajuta să găsim ramele potrivite și le va ajusta astfel încât să ne vină perfect.

sursa foto: Pexels.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.