Ziarul electronic al arădenilor

Cu trăsura prin Viena

DSC071999O plimbare cu birja este pentru mulţi turiști punctul culminant al vizitei în Viena, o posibilitate mai comodă şi mai romantică de a cunoaște Viena nefiind cunoscută.

Trăsurile (Fiaker) din Viena sunt la fel de cunoscute ca Domul Sfântul Ştefan şi  Roata Uriaşă (Riesenrad) din Prater.

Termenul de Fiaker vine din franceză și se are la origini numele străzii pe care îşi aveau locul trăsurile în Paris, Rue de Saint Fiacre. Termenul de „fiaker” (fiacru) reprezintă trăsura, atelajul cu 2 cai și vizitiul.

Până în 1720 trăsurile au fost cunoscute sub numele de Janschky-Wagen, apoi au fost rebotezate Fiaker și au fost numerotate.

Numărul lor a crescut mereu, iar între anii 1860 și 1900 erau mai mult de 1.000 de trăsuri pe străzile vieneze.

Birjarii au fost și ei cunoscuți mai ales că unii dintre ei mai și cântau. O calitate a acestora trebuia să fie discreția, mai ales când unul sau altul dintre domnii din înalta societate îşi duceau amantele cu trăsura.

Cel mai cunoscut dintre ei a fost Josef Bratfisch, vizitiul prințului moștenitor Rudolf, cel care adus-o pe iubita acestuia Mary Vetsera în 1889 la Mayerling, acolo unde viaţa celor doi a avut un sfârșit tragic.

La început, trăsurile au fost ceea ce astăzi sunt taxiurile, adică rolul lor era de a duce clienții cât mai repede dintr-o parte în alta a oraşului, deoarece ele erau pe vremea aceea cel mai rapid mijloc de deplasare.

Astăzi trăsurile vieneze fac parte din cotidian și nimeni nu își mai poate imagina o plimbare prin Viena fără aceste Fiaker care își așteaptă clienții în diverse locuri din oraș Stephansplatz, Heldenplatz (uneori Michaelerplatz), Albertinaplatz, Petersplatz und Burgtheater.

Un tur mic costa 55 euro, durează 20 de minute și are traseul prin centrul vechi, un tur mare costa 80 de euro, durează 40 de minute și traseul este pe Ring și prin centrul vechi. Pe lângă aceasta se mai pot contracta și trasee individuale.

Din primăvara anului 2010, sunt posibile plimbări cu trăsura în cimitirul central (Zentralfriedhof).

Locul unde își așteaptă clienții este la poarta nr. 2 (Tor 2) de joia până duminica de la ora 10.00 până la ora 16.30, plimbările fiind posibile de la începutul lui aprilie până la sfârșitul lui septembrie.

Turul prin cimitir trece pe la mormintele multor personalități vieneze (Mozart, Schubert, Beethoven, Falco, etc.). Un tur mic de 30 min. costa 40 euro, turul mare de 60 min. costa 60 euro iar la 4 persoane se plătește 70 euro.

Cei care doresc o plimbare deosebit de romantică trebuie să comande o „Porzellanfuhre” , o trăsură care merge deosebit de liniștit și constant, cu care pe vremuri se transporta porțelanul valoros.

text: Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.