Ziarul electronic al arădenilor

Creditele cu buletinul. Sunt rapide, dar sunt echitabile?

Obţinerea unui credit cu buletinul pare a fi soluţia perfectă dacă ai nevoie să împrumuţi rapid o sumă nu foarte mare de bani, însă nu vrei să treci prin procesul complicat al băncilor sau nu te încadrezi în condiţiile restrictive ale acestora.

Atractive prin rapiditatea finanţării şi accesibilitate extinsă, există însă şi situaţii în care aceste credite pot deveni problematice, despre care vom discuta în continuare.

Ce este creditul rapid şi cum funcţionează?

Creditul rapid este o finanţare obţinută foarte uşor şi rapid, potrivită mai ales pentru nevoi financiare urgente. Valorile acordate sunt sume destul de mici, ce pot fi rapid rambursate. De cele mai multe ori sunt accesate pentru probleme medicale urgente sau defecţiuni ce nu suportă amânare (autoturism, sistem de încălzire, laptop/calculator).

Câtă vreme este utilizat responsabil, creditul rapid este de un real ajutor. Ce se întâmplă însă dacă împrumutul rapid nu este gestionat cum trebuie? Care sunt consecințele?

În primul rând, trebuie să ştii că neplata ratei la timp atrage după sine acumularea de penalizări, deci costul creditului creşte cu fiecare zi de întârziere. În plus, persoanele care fac împrumuturi rapide vor în multe cazuri să facă refinanţare. Acest lucru determină creșterea sumei de rambursat și a ratei lunare. Prin urmare, gestionarea incorectă a unui credit rapid duce la o instabilitate financiară continuă.

De asemenea, este cunoscut faptul că multe din IFN-urile care oferă astfel de credite au un model progresiv de finanţare, ce impune anumite limitări în funcţie de numărul de credite. Cu scopul de a debloca pragurile, clientul ajunge să facă tot mai multe împrumuturi. Sume mai mari înseamnă pentru client costuri mai mari.

Cei de la mrfinance.ro au realizat un exemplu de calcul pentru situația în care un client dorește să împrumute 2.000 lei pe o perioadă de 30 de zile. Condițiile de creditare ar fi următoarele: împrumut între 100-2.000 lei, primul credit gratis (0% dobândă) în limita a 800 lei și 1,15% dobândă fixă pe zi începând de la al doilea împrumut.

Ca să acceseze suma totală de 2.000 lei, un client va avea nevoie de două împrumuturi și va rambursa o valoare totală de 3.490 lei.

O persoană care nu gestionează responsabil un împrumut rapid intră într-un adevărat carusel al creditelor, accesând de fiecare data un credit nou pentru a-l acoperi pe cel precedent.

Având iluzia că are situaţia sub control, consumatorul nu face decât să-şi adâncească instabilitatea financiară şi să-şi formeze un obicei dificil de corectat.

Pentru a evita aceste capcane ale creditelor rapide, este esenţial să te informezi înainte să accesezi creditul şi să găseşti cea mai bună ofertă de pe piață. De asemenea, oricât de tentant ar fi, împrumută numai suma de care ai neapărată nevoie şi urmăreşte cu stricteţe planul de rate. Dacă ai posibilitatea, fă rambursare anticipată şi închide creditul înainte de termen. Pentru a analiza cele mai bune oferte de pe piaţă foloseste platforme de incredere, care iți oferă informații despre costurile reale ale împrumuturilor și dobânzile practicate de IFN-uri.

Prin urmare, nu este suficient să găseşti o soluţie de finanţare atunci când ai nevoie de bani ca să te simţi uşurat. Dacă nu obţii împrumutul într-un mod cât mai avantajos pentru tine, costurile prea mari ale creditului pot fi greu de dus pe durata perioadei de rambursare. Înainte de a semna actele, citeşte cu atenţie condiţiile IFN-ului şi verifică transparența cu privire la comisioanele şi penalizările practicate.

Numai informându-te din surse sigure poţi evita riscurile unui credit rapid și îl poți gestiona corespunzător.

Infografic

credit-rapid-infografic

sursa infografic: mrfinance.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.