Ziarul electronic al arădenilor

Conacul baronului Urbán de Monyoró din Șimand, scos la vânzare

Conacul baronului Urbán de Monyoró din comuna Șimand, complet restaurat, a fost scos la vânzare, potrivit Romania Sotheby’s International Realty, prețul fiind 490.000 de euro.

Conacul neoclasic a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea  de baronii Urbán de Monyoró, fiind cel mai probabil opera lui Gyula Urbán, tatăl celui mai important membru al familiei, şi anume Peter Urbán (1870-1935).

Familia Urbán de Monyoró a fost una dintre familiile importante, înnobilate ale aristocraţiei maghiare. Vatra nobililor Urbán era localitatea Monyoród (astăzi Mânerău, Arad), iar primul membru al familiei menţionat în documente oficiale a fost Joseph Urbán, în 1828.

Şimandul reprezintă pentru istoria Transilvaniei un punct important arheologic şi istoric. De la urmele aşezărilor din eneolitic, până la prima atestare (anul 953), Şimandul se va afla în cercul de influenţă a diverse puteri zonale sau locale, devenind în Evul Mediu târziu un pol economic, prin organizarea de târguri, cunoscând şi o puternică comunitatea evreiască (în 1828 erau 400 de persoane de rit ebraic). Înalţi dregători, politicieni şi prefecţi în judeţul Arad, membrii familiei Urbán aveau să deţină domeniul din Şimand aproximativ 100 de ani, perioadă în care conacul era ridicat.

În 1994, conacul a fost complet renovat, fiind păstrate toate elementele originale ale arhitecturii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.