Ziarul electronic al arădenilor

Colecționari din România, Ungaria și Serbia au expus la Arad

GALERIE FOTO Colecționari din România, Ungaria și Serbia au expus, vineri, la cea de-a V-a ediție a expoziției „Colecții și colecționari“, organizată la Arad.

Sute pe persoane de toate vârstele au participat la acest eveniment care s-a desfășurat la Hotelul Akademos.Printre particpianți au fost și elevi de la școlile gimnaziale și liceele din Arad, aceștia având posibilitatea să practice diverse jocuri bazate pe logică, puse la dipoziție de un expozant din Sebia, care este și profesor.

În cadrul expoziției, vizitatorii au putut să vadă colecția de calculatoare vechi a lui Florin Mărcuș, care a dezvoltat, în ultimii ani, muzeul „Retro IT“ din Arad, colecția de radiouri vechi a lui Francisc Visky, președintele Asociației Colecționarilor de Aparate Radio din România, care deține aproximativ 200 de aparate și accesorii radio.

De asemenea, Marius Ignat, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor Arădeni, a prezentat mai multe timbre valoroase, printre care şi seria completă neștampilată de mărci poștale cu imagini din Papua Noua Guinee. Rodica Ignat a adus în expoziție obiecte decorative realizate în tehnica Qilling.

În cadrul evenimentului a putut fi văzută și expoziția „Istoria timbrului românesc“, realizată de Centrul Municipal de Cultură Arad, în colaborare cu Romfialtelia.

Expoziția prezintă, pe mai multe panouri, mărcile poștale emise de Romfilatelia, pentru a marca evenimente importante din istoria poporului român, pe scurt – o istorie a timbrului românesc, de la apariția primelor mărci poștale, în urmă cu 161 de ani până în prezent.

Colecționarii din Békéscsaba, Tomka György și Szombati Szabolcs, au fost prezenți, din nou la Arad, cu colecția de caschete și uniforme vechi de poliție, poliție de frontieră și pompieri, dar și epoleți de la diverse uniforme militare.

Totodată, membrii Clubului de Modelism „Kandó Kálmán“ din Békéscsaba au prezentat la Arad o dioramă de trenulețe care reface o linie de cale ferată maghiară din anii ’70.

De succes în rândul elevilor s-a bucurat colecția de jocuri logice a profesorului Bíró Imre din Zrenjanin (Serbia), dar și colecția sa de monede și insigne.

Expoziția „Colecții și colecționari“ este o manifestare prin care dorește să se răsplătească efortul colecţionarilor, care de o viaţă întreagă au investit bani şi sentimente pentru a-şi dezvolta o pasiune.

Expoziţia a fost organizată în cadrul unui proiect accesat de Asociaţia Qult-Ar Arad, finanţat de Consiliul Local Municipal, prin Centrul Municipal de Cultură.

foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.