Ziarul electronic al arădenilor

CJ Bihor va fi propus ca autoritate contractantă pentru drumul expres Oradea – Arad

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan a anunţat, marţi, că drumul expres Oradea – Arad este un proiect important pe care instituţia vrea să-l preia spre gestionare şi realizare de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în parteneriat cu Primăria Oradea, Primăria Arad şi Consiliul Judeţean Arad.

Mai mult, se va supune la vot în şedinţa de joi ca CJ Bihor să devină autoritate contractantă în acest proiect.

„În şedinţa de joi se vor aproba două documente: parteneriatul de implementare încheiat între cele patru UAT-uri şi Compania Naţională, respectiv acordul de asociere între cele patru UAT-uri în vederea implementării acestui proiect. Primul document presupune ca aceste patru UAT-uri să preia actualizarea studiului de fezabilitate de la CNAIR, studiu realizat în anul 2007, să se depună aplicaţia de finanţare şi să se realizeze investiţia propriu-zisă. Va fi o situaţie inedită în România, alături de alte trei-patru autorităţi în această situaţie, în care autorităţi locale vor urma să realizeze proiecte de anvergură mai mare“, a precizat Bolojan.

În urma acordului de asociere, al doilea document, CJ Bihor va fi autoritatea de achiziţie comună, preluând rolul de autoritate contractantă, celelalte trei UAT-uri urmând să delege acest drept Consiliului Judeţean Bihor.

„Vom forma o echipă puternică de achiziţii şi de implementare astfel încât să putem derula această procedură cât mai repede posibil. Estimarea valorii de actualizare, studii de fezabilitate, avize de mediu şi alte avize se ridică la suma de 4 milioane de euro, din care fiecare partener va suporta 25%. Ne vom mobiliza ca până anul viitor să avem studiul de fezabilitate actualizat la zi şi să demarăm procedura de licitaţie pentru partea de execuţie a lucrărilor“, a declarat Bolojan.

Proiectul Drumului expres Oradea-Arad este estimat la peste un miliard de euro. Conform proiectelor, Drumul expres Oradea – Arad va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 km şi profil de drum expres cu două benzi de circulaţie pe sens pe 76,4 kilometri. Proiectul include şi realizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte şi a 12 noduri rutiere.

Prin OUG 101/2020 s-a dat posibilitatea autorităţilor locale să preia în vederea implementării proiecte de infrastructură din domeniul transportului, de la CNAIR, ca să fie gestionate de autorităţile locale, în scopul evitării riscului de dezangajare având în vedere întârzierea absorbţiei de fonduri europene pe POIM.

Judeţul Bihor are patru astfel de proiecte: cel strategic, pentru conectarea cu Autostrada Transilvania, al doilea este coridorul Oradea – Arad, parte a traseului Transcarpatia şi alte două proiecte mai mici, centura municipiului Beiuş şi centura oraşului Aleşd.

Autorităţile din Arad şi Bihor vor finanţa actualizarea studiului pentru drumul expres

Lucrările la drumul expres Arad – Oradea, prevăzute să înceapă în 2021

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.