Ziarul electronic al arădenilor

Centenarul Marii Uniri. Doi arădeni au plecat pe jos pre Alba Iulia

Doi arădeni au plecat, pe jos către Alba Iulia, dorind să refacă astfel drumul pe care peste o mie de arădeni l-au parcurs în urmă cu 100 de ani pentru a ajunge la Marea Unire.

Traseul ales este mai greu, prin dealuri și munți, și trece prin Țara Moților, a spus Andrei Sebastian Marini, unul dintre cei doi arădeni care au plecat, luni, spre Alba Iulia.

„Am ales să mergem pe jos și am ales acest traseu datorită chemării străbunilor din Țara Moților – Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan – care au fost primii noștri martiri ai dorinței de unitate și de dezrobire”, a spus Andrei Sebastian Marini, pentru Radio Timișoara.

Cei doi arădeni şi-au început traseul la mormintele celor trei corifei ai Marii Uniri – Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu.

„Este un demers dintr-un cuget pur național,  creștin. Motorul a fost reprezentat de discursurile corifeilor Marii Uniri – Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș, Alexandru Vaiva Voievod, ca mulțumire pentru că vorbim limba română în Arad. Planurile Marii Unirii s-au făcut într-o casă poate neștiută de prea mulți oameni”, a mai spus Andrei Sebastian Marini.

Pe parcursul traseului, cei doi arădeni vor flutura un drapel de mari dimensiuni, iar unul dintre ei a ales să îmbrace costumul popular.

Celor doi arădeni li se pot alătura pe traseu persoane care doresc să marcheze în acest mod Centenarul Marii Uniri.

comentarii

One Comment

 • Lazar Daniela

  Multora dintre voi li se va parea ciudat modul în care am ales să îmi exprim gândurile, dar de data aceasta chiar cred că e cea mai bună modalitate.
  De 1 decembrie, Ziua României, am fost la Cetatea din Alba Iulia. Vă spun că deși am îndurat mult frig, ceea ce am simțit în suflet a contat mult mai mult și chiar m-a marcat. 🙂
  O să fiu scurtă și o să vă spun adevăratul motiv pentru care fac această postare… Era în jurul orei 13.30 și căutăm o cale de acces spre scena mare, unde avea loc spectacolul muzical. Ne-am îndreptat spre podul pe care erau sute de persoane, cărora le luau zeci de minute să traverseze de pe o parte pe cealaltă a cetății.
  Stând și gândindu-ne ce căutăm acolo, între atâta lume, au apărut niște băieți mai tinerei cu un steag tricolor imens care, de asemenea își doreau să treacă pe pod. Am văzut că au o idee foarte ingenioasă, alegând să răstoarne steagul și să intre pe mijlocul podului, împărțind mulțimea pe două sensuri de mers, așa că m-a luat gura pe dinainte și am spus cel mai convingător ,,-Hai să mergem cu ei!”. De acolo până la ,,-Haideți fetelor cu noi!” a fost extrem de puțin…Un băiat în fața, eu și Laura Suciu în spatele lui, încă un băiat în capăt, și altul care încerca să țină pasul cu noi, toți sub steagul tricolor, despre care vreau să precizez că era și extrem de greu…am traversat podul precum un glonț la propriu. :)) A fost o adrenalină maximă, fiindcă erau mulți cei care atunci când ne călcau pe picioare ziceau că o să facem ore întregi până în capăt din cauza mulțimii, dar spre mirarea noastră am ajuns în mai puțin de 10 minute. Totul datorită acelor români, mai exact ARĂDENI !
  E greu de imaginat, fiindcă a fost greu de trăit, dar să știți că a fost cea mai fain lucru care mi s-a întâmplat ieri.
  Eu și Laura vrem să le mulțumim pe această cale, deși șansele să vadă asta sunt extrem de mici, pentru cel mai memorabil moment de ieri, lui Andrei, bărbosul cu ochelari ce ne conducea, lui Alexandru, cel ce a avut grijă să nu ne pierdem de ei, dar și lui Dorin care, din păcate, s-a pierdut de noi pe parcurs.:)))
  *(Sperăm ca am memorat bine numele lor, a celor care au purtat steagul 120 de km)*
  Mulțumim oameni faini!
  Aceasta-i povestea noastră …
  LA MULȚI ANI , ROMÂNIA!

  *orice share contează *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.