Ziarul electronic al arădenilor

Ce trebuie să ştii când cumperi vată minerală pentru izolarea casei

Vata minerală oferă numeroase avantaje comparativ cu alte materiale de construcţie, motiv pentru care este foarte des utilizată în proiecte de amenajare interioară.

Izolaţia joacă un rol important în confortul pe care îl vei obţine în interiorul casei, influenţând totodată şi integritatea structurii. O izolaţie bună înseamnă mai puţin condens, iar mai puţin condens înseamnă că tencuiala şi vopseaua vor rezista mai mult timp, dar şi că nu vei avea clasicele probleme cu mucegaiul. Pe lângă aceste lucruri, iată alte câteva aspecte pe care ar trebui să le știi despre vata minerală.

Vata minerală asigură o bună izolaţie fonică

Izolaţiile din vată minerală amortizează sunetele, ceea ce înseamnă că te vei bucura de mai mult confort în interior. Chiar şi atunci când locuieşti în zone urbane foarte aglomerate, te vei putea odihni în voie fără să fii mereu deranjat de zgomotele din trafic. În funcţie de pereţii pe care se utilizează vata minerală, poţi de asemenea să amortizezi inclusiv sunetele care se propagă între camere. În magazinele de profil există vată minerală de toate tipurile, astfel încât să o poţi alege cu uşurinţă pe cea potrivită, în funcţie de locul în care va fi utilizată și de nivelul de izolare pe care vrei să îl obții.

Vata minerală rezistă foarte bine la foc

Izolația cu vată minerală rezistă mai bine la căldură extremă decât alte tipuri de izolație. În timpul unui incendiu, vata minerală își păstrează forma și oferă o protecție mai bună împotriva răspândirii focului. Vata minerală este un produs care are la bază roci naturale, drept pentru care nu arde și nici nu va produce scântei care să propage incendiile.

Vata minerală rezistă la apă

Vata minerală nu absoarbe apa şi nu îşi va modifica proprietăţile atunci când este umedă. În cazul în care peretele sau acoperişul se udă, vata minerală va continua să izoleze clădirea, funcţionând în aceiaşi parametri. Faptul că vata minerală este rezistentă la contactul cu apa este unul dintre motivele pentru care acest tip de izolaţie este ales în locul altor soluţii aproximativ similare.

Vata minerală se modelează uşor

Pentru că vata minerală este uşor de modelat în forma dorită, izolaţia poate fi realizată mult mai precis. Datorită acestei proprietăţi, vata minerală va umple cu succes toate spaţiile în care trebuie să fie utilizată, indiferent de dimensiunea lor şi de nivelul de accesibilitate. Astfel, te asiguri că inclusiv zonele mai puţin accesibile în care trebuie să ajungă materialul izolant, vor fi acoperite.

Vata minerală este este densă, însă poate fi tăiată cu uşurinţă pentru a se potrivi cu precizie în jurul anumitor orificii. Tot ce trebuie să faci este să măsori vata minerală şi să o decupezi astfel încât să se plieze în jurul ţevilor, prizelor şi altor structuri, aşa cum sunt elementele decorative exterioare.

Vata minerală asigură o bună izolaţie termică

Dacă foloseşti vata minerală într-un strat cu o grosime corespunzătoare, pe lângă faptul că aceasta previne condensul, ajută şi la izolaţia termică a interiorului. Cu cât spaţiul destinat izolaţiei este mai bine umplut cu vată minerală, cu atât va creşte şi nivelul de izolare. Dacă există diferenţe mari de temperatură între interior şi exterior, pentru a elimina riscul de apariţie a condensului, poţi instala o barieră de vapori.

Vata minerală protejează construcţia împotriva insectelor şi rozătoarelor

Anumite tipuri de vată minerală au în compoziţie particule de sticlă, de unde rezultă faptul că insectele sau rozătoarele nu vor putea distruge izolaţia şi, implicit, nu vor putea pătrunde în interiorul clădirii. Insectele şi rozătoarele sunt musafiri nedoriţi, pe care îi vei elimina foarte greu, odată ajunşi înăuntru, de cele mai multe ori doar cu ajutorul firmelor specializate.

Toate aceste proprietăţi care însoţesc vata minerală au făcut ca acest material să ajungă în topul celor mai bune soluţii pentru sisteme de izolaţie complexe şi extrem de eficiente, fiind dealtfel și un produs excelent ca raport calitate-preț.

sursa foto: https://unsplash.com/photos

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.