Amenajarea unei sere este soluția optimă dacă vrei să cultivi plante pe tot parcursul anului și să beneficiezi de fructe și legume proaspete în orice sezon. Poți să obții chiar și profit din exploatarea unei sere, ținând cont că astfel de produse proaspete sunt la mare căutare, mai ales în perioada rece.
Există numeroase plante care se adaptează perfect unui astfel de mediu, iar în materialul de față ne-am propus să-ți oferim câteva sugestii în acest sens.
Tomate
Culturile de tomate sunt foarte des întâlnite atât în serele și solariile ieftine din gospodării, cât și în exploatațiile profesionale din marile ferme legumicole. Aceasta se datorează în egală măsură cererii mari de pe piață, dar și faptului că tomatele cultivate în astfel de spații au o productivitate ridicată.
Majoritatea soiurilor de tomate se adaptează perfect condițiilor de seră și sunt ușor de întreținut. De multe ori, recolta de roșii crescute în seră depășește necesarul de consum al unei familii, astfel că surplusul poate fi valorificat.
La mare căutare sunt roșiile cherry, al căror preț pe kilogram poate depăși chiar și 40 de lei în sezonul rece, motiv pentru care sunt considerate ca fiind una dintre cele mai profitabile culturi de seră.
Castraveți
Și castraveții sunt plante care pot fi cultivate pe tot parcursul anului, în condiții de temperatură și umiditate adecvate. Dacă pe timpul verii pot beneficia de aceste condiții, în grădină, în sezonul rece nu se poate pune problema cultivării castraveților în aer liber.
În schimb, culturile de castraveți din seră își mențin productivitatea la un nivel ridicat, însă necesită multă grijă. În cazul lor, umiditatea este principalul aspect de care trebuie să ții cont, pentru că această plantă are nevoie de multă apă.
Totodată, umiditatea ridicată favorizează dezvoltarea ciupercilor și altor microorganisme care provoacă boli ale plantelor, astfel că trebuie să iei măsuri preventive în acest sens și să monitorizezi permanent starea de sănătate a culturilor.
Căpșune
Căpșunele sunt plante puțin pretențioase, ș ide aceea se pot cultiva fără probleme într-o seră. Au nevoie doar de un sol fertil și de multă lumină, iar temperatura optimă trebuie să fie în jur de 20 de grade pe timpul zilei și de aproximativ15 grade pe timpul nopții.
Apa este un alt element important care nu trebuie să le lipsească, iar dacă le vei asigura toate aceste condiții, te poți aștepta și la trei recolte pe an.
De asemenea, în seră poți cultiva cu rezultate foarte bune și fragi, zmeură sau mure, care au nevoie de condiții similare.
Salată și alte verdețuri
În fiecare primăvară, primele verdețuri apărute pe piață sunt considerate trufandale, iar oamenii încearcă să profite la maxim de perioada limitată în care acestea sunt disponibile.
Prin intermediul unei sere, poți avea parte de astfel de „trufandale” pe tot parcursul anului. Salata se dezvoltă cel mai bine în astfel de condiții, însă nici cu ceapa verde nu vei da greș.
De asemenea pătrunjelul, mărarul și leușteanul se adaptează de minune în seră, putând fi cultivate între rânduri, printre celelalte plante.
Fasole
Deși este ceva mai pretențioasă, fasolea se adaptează bine în seră dacă i se asigură condițiile optime de care are nevoie. Se plantează în sol la o adâncime de 2 centimetri și se udă în mod constant, iar după răsărire trebuie să i se asigure araci pe care să se cațăre.
Pentru a se dezvolta, are nevoie de temperaturi ridicate și de multă umiditate, condiții care o expun totodată și riscului de apariție a unor boli. Din acest motiv, necesită și administrarea unor tratamente cu produse de protecție a plantelor care să țină la distanță sau să distrugă agenții patogeni.
Liste plantelor care pot fi cultivate în seră este mult mai lungă, însă spațiul editorial pe care îl avem la dispoziție ne obligă să ne oprim aici, cu speranța că recomandările oferite de noi îți vor fi de mare folos.
sursa foto: Free Photos Rawpixel