Ziarul electronic al arădenilor

Catedrala Stephansdom, simbol al Vienei

Adevarătul simbol al Vienei este Catedrala Stephansdom, una dintre cele mai impozante construcţii din centrul capitalei Austriei, care, cu silueta ei de neconfundat, reprezintă un certificat de necontestat al artei gotice.

Numele Stephansdom vine de la Sfântul Ştefan, cel care este venerat ca fiind primul martir al creştinismului. Vienezii numesc familiar construcţia „Steffl” şi  acolo este de fapt „inima Vienei”, la kilometrul „0“. Cea mai importantă construcţie gotică din Austria are o lungime de 107 metri, o lăţime de 34 metri şi o înălţime de 136 metri. La asemenea dimenisiuni este sigur că vizitarea ei de la un capăt la altul te lasă să descoperi multe. Vizitatorul trebuie să-şi facă timp ca să descopere Stephansdom şi din alte perspective, să admire o mulţime de comori de artă, să coboare în catacombe, pentru că în interiorul catredalei celebre sunt multe de descoperit. Bineînţeles că, Stephansdom poate să fie urcat pe jos în turnul de sud, sau cu liftul în turnul de nord, acolo unde se găseşte „Pummerin”, clopotul uriaş al domului. Deosebit de interesant de văzut este „Wiener Neustädter Altar”, mormântul prinţului Eugen de Savoia, ornamentele plastice  bogate din interior, precum şi faţada. Cei care se încumetă să urce cele 343 de trepte până în turn vor fi răsplătiţi de sus cu o vedere asupra încântătoarei Viene.

Stephansdom, punctul de mijoc al capitalei austriece, a fost sfinţită la început, în 1147, ca biserică romană. A fost ridicată la rangul de catedrală în 1365, apoi între 1469 şi 1479 a fost sediul episcopilor, iar din 1723 este biserica metropolitană a episcopilor din Viena. Ea are 4 turnuri.  Pummerin cu 20.130 kg,  3,14 m diametru şi o înălţime de 3metri, este cel mai mare clopot din Austria, a doilea cel mai mare din Europa de Vest şi Centrală şi cel de-al treilea clopot din lume care atârnă liber într-un turn de  biserică. În total, catedrala dispune de 22 de clopote, din care 17 sunt funcţionale.

Catedrala a rezistat sute de ani tuturor incidentelor politice, dar nu a rezistat celui de-al Doilea Război Mondial. Construcţia a fost distrusă complet, dar nu din cauza războiului, ci din cauza celor care au pus foc în apropiere. Cu toate acestea, reconstrucţia a fost făcută întocmai cu originalul, în timp record, de doar 3 ani, bineînţeles cu ajutoare financiare generoase.

Pe lângă turnuri, cel care mai atrage atenţia este şi acoperişul, care se ridică pe o lungime de 37,5 m şi o lăţime de 110 m şi este acoperit de circa 230.000 de ţigle, aranjate în formă de zig-zag şi care au 10 tonuri de nuanţe diferite. Poarta principală se află în partea de vest, aşa numita „Riesentor” (poarta uriaşă), şi este încă romană. Lateral se găsesc alte uşi, „Singer” şi „Bischofstor”, două capodopere gotice, care sunt situate sub arcade arcuite şi lângă care se găsesc în nişe figuri de apostoli.

Ferestrele colorate ale catedralei din Evul Mediu au fost înlocuite la reconstrucţie în epoca baroc cu ferestre fără culoare, pe considerentul că cele vechi numai corespundeau epocii respective. În timpul Barocului erau preferate încăperile bisericeşti luminoase. În secolul al XIX-lea au fost din nou înlocuite cu ferestre cu sticlă colorată, în stil neogotic, care însă s-au distrus de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, numai ferestrele din spatele altarului principal mai sunt originale, dar şi acestea au fost completate şi reînnoite.

Staphansdom are două orgi mari şi o orgă mică transportabilă, aşa numita Orgă-Haydn. Prima orgă a fost adusă în 1334, a doua în 1507, dar mereu ele au fost înlocuite de-a lungul timpului.

Despre Stephansdom există o mulţime de legende şi povestiri, existenţa catedralei fiind legată şi de un pact cu Satana. Se spune că unui crucifix i s-au descoperit puteri tămăduitoare. Una dintre legende este legată de constructorul catedralei, Hans Buchbaum. Legenda spune că dacă înconjori de trei ori catedrala şi strigi de fiecare dată „Hans was machst du gerade?” (Hans ce faci acum?) primele două dăţi nu se întâmplă nimic, dar a treia oară se aude o voce care răspunde. Ce zice vocea puteţi afla când mergeți să vizitaţi catedrala. Cu toate acestea, Stephansdonm este în primul rând o casă a lui Dumnezeu. Zilnic, aici se oficiază până la zece slujbe. Concertele care au loc aici se desfăşoară într-o atmosferă fără egal. Stephansdom, vizitată anual de aproximativ 3 milioane de turişti, este deschisă zilnic, de la 6.00 la 22.00, iar duminicile şi la sărbători de la 7.00 la 22.00.

text&foto: Rodica Roşca

AICI FOTO CU CATEDRALA STEPHANSDOM

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.