Ziarul electronic al arădenilor

Bucate din Ardeal: produse tradiționale ale ardelenilor

Când vorbim despre bucatele ardelenești, este imposibil să nu ne gândim la tarhon, pălincă, boia și multe alte arome care fac parte din bucătăria ardelenească. De asemenea, în cultura gastronomică a ardelenilor întâlnim multe preparate cu carne, cartofi și smântână, care sunt un adevărat deliciu.

Așa că dacă te pregătești să faci o excursie în Ardeal, îți recomandăm câteva bucate pe care trebuie neapărat să le încerci.

Bulz ardelenesc

Bulzul ardelenesc este preparat după o rețetă ciobănească autentică. Pe cât de simplă este prepararea lui, pe atât de puternic și intens e gustul. Pentru bulz se ia o bucată de mămăligă mai mare, se formează din ea o bilă, și se umple cu brânză de burduf, după care se coace pe jar, pe lemne de brad. Aceasta este rețeta clasică a ciobanilor, însă, ardelenii prepară acum bulzul adăugând și costiță afumată, unt sau cârnăciori.

Mămăliga toponită

Românii sunt un popor iubitor de mămăligă din moși-strămoși, așa că nu este de mirare că am învățat să o gătim într-o mulțime de feluri. Însă, în zona Ardealului, mămăliga toponită este specialitatea casei, și îți va cuceri papilele gustative încă de la prima degustare. Este simplu de preparat, este sățioasă și este preparată după o rețetă tradițională. Spre deosebire de mămăliga clasică, cea toponită se prepară la cuptor. Într-o tavă unsă cu untură, se așează primul strat de mămăligă, apoi un strat de jumări, apoi încă un strat de mămăligă, peste care vei adăuga brânza telemea, puțină untură și iarăși un rând de mămăligă. Iar pentru mai multă savoare, poți folosi la această rețetă telemeaua de Ibănești.

Cozonac nefrământat

Cozonacul nefrământat este specialitatea ardelenilor, și este la fel de gustos precum cozonacul clasic. Pentru acest preparat se amestecă ouăle cu laptele, zahărul, drojdia și sarea, iar a doua zi se adaugă făina și aromele, amestecându-se bine. Spre deosebire de cozonacul clasic, la cel nefrământat se adaugă treptat ulei încins, care trebuie turnat în fir subțire, astfel încât aluatul să sfârâie. După ce s-a folosit tot uleiul, aluatul se lasă la crescut timp de o oră, iar apoi acesta se împarte în două porții, se umple cu cacao și nucă măcinată și se rulează. La final, cozonacii se ung cu gălbenuș și se lasă la cuptor 50 de minute. Cu siguranță, gospodinele care nu se pricep la frământat, ar fi bucuroase să încerce această rețetă ardelenească.

Gulaș ardelenesc

Gulașul ardelenesc este, de fapt, un preparat unguresc, adaptat și transformat de-a lungul secolelor, pentru a deveni una dintre bucatele tradiționale ardelenești, care să reflecte bogația și diversitatea culturală a acestei zone. Spre deosebire de gulașul pregătit în Budapesta, cel din Ardeal este diferit, având un gust intens și o aromă deosebită.

Varză a la Cluj

Cei care ajung în Cluj, trebuie să încerce măcar o dată, celebra varză a la Cluj, care este un preparat savuros, numai bun pentru un prânz în inima Ardealului. Pentru necunoscători, varza a la Cluj este un fel de mâncare asemănător sarmalelor desfăcute. Iar această descriere este destul de aproape de adevăr, însă modul de preparare al acestei rețete este diferit.

Gomboți cu prune

Cei care au copilărit în Ardeal sau care au bunici în această zonă, își aduc aminte cu siguranță de gustul gomboților cu prune. Aceste găluște cu prune sunt preparate de obicei toamna, când prunele sunt bine coapte și se găsesc peste tot la tarabele din piață. Gomboții sunt simplu de preparat, nu sunt foarte dulci și nici foarte bogați în calorii, așa că pot fi consumați chiar și de cei care sunt la dietă.

Așadar, acestea sunt bucatele ardelenești pe care ar trebui să le încerci, dacă ajungi în vacanță prin această zonă a țării. De la gulașul savuros cu aromă de paprika, până la bulzul fierbinte și gomboții cu prune, toate aceste preparate sunt adevărate delicii ardelenești, care pot fi servite alături de un pahar de pălincă de gutui.

foto: Mirdatod

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.