Ziarul electronic al arădenilor

Bibarț: Proiectul de regenerare urbană a Pieței Catedralei își continuă parcursul firesc

Proiectul de transformare a Pieței Catedralei din municipiul Arad în zonă pietonală va fi pus în aplicare, după ce instanța a dat câștig de cauză Consiliului Local Municipal, proiectul fiind atacat în contencios administrativ de Prefectură.

În luna februarie, Prefectura Arad a atacat în contencios administrativ studiul de fezabilitate pentru reamenajarea Pieţei Catedralei.

Motivul invocat de Prefectură a fost „adoptarea Hotărârii nr. 365 din 21.09.2018 a Consiliului Local Municipal Arad cu încălcarea normelor de tehnică legislativă pentru adoptarea actelor normative, potrivit Legii 24 din 2000”.

În luna aprilie, Tribunalul Arad, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, a admis acțiunea Instituției Prefectului – Județul Arad, formulată în vederea anulării Hotărârii Consiliului Local Municipal Arad cu nr. 365 din 21.09.2018 privind aprobarea modificării și completării HCLM nr. 41/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad“”.

În aceste condiții, Primăria Municipiului Arad a luat la cunoştinţă şi a respectat decizia instanţei  de anulare a hotărârii respective.

Consiliul Local Municipal Arad a depus însă recurs la Curtea de Apel Timișoara, unde a susținut că au fost respectate toate normele de tehnică legislativă și are câștig de cauză.

„Prefectura ne-a atacat în contencios administrativ la un ordin politic al PSD-ului care nu era de acord cu realizarea respectivelor lucrări. Prefectura nu trebuia să se pronunțe pe oportunitate, ci doar pe legalitate. Cu toate acestea a căutat unele chichițe pentru a întârzia acest proiect. Aproape după un an de zile am câștigat procesul. Iată încă o dovadă a faptului că de-a lungul timpului doamna prefect răspundea comenzilor politice și nu prerogativelor pe care le avea”, a declarat primarul interimar Călin Bibarț.

Conform primarului, în aceste condiții, proiectul municipalității de regenerare urbană a Pieței Catedralei își continuă „parcursul firesc“.

Lucrările propuse a fi realizate în Piața Catedralei presupun atât reconfigurarea peisagistică a viitoarei pieţe pietonale, cât şi amenajarea unei parcări subterane.

Municipalitatea își propune amenajarea unui canal de apă, lung de 150 de metri, cu fântână arteziană, care să aducă aminte de forma râului Mureș, realizarea unui sistem de iluminat exterior (general) al pieței, pavarea pieței cu piatră de culori diferite, amenajarea de alei pietonale, căi de acces și zone verzi.

Vor fi montate 23 de bănci, tot atâtea coșuri de gunoi, șase suporturi de biciclete și trei cișmele.

În total, conform studiului de fezabilitate, vor fi 12.000 de metri pătrați de dale de piatră „de culori diferite”, 680 de metri pătrați de spațiu verde, 150 de metri pătrați de luciu de apă și 15 locuri de parcare la nivelul solului, la care se adaugă cele 261 de locuri prevăzute de parcarea subterană.

Amenajarea şi punerea în valoare a Pieţei Catedralei și construirea unei parcări subterane presupune o investiţie a municipalităţii în valoare de aproximativ 30 milioane de euro.

CITITI SI: Regenerarea urbană din Piața Catedralei, atacată în instanță de Prefectură

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.