Ziarul electronic al arădenilor

Bazinul de polo a fost finalizat, dar nu se știe când va putea fi utilizat

Bazinul de polo din cartierul Subcetate a fost finalizat cu cinci ani întârziere, dar autoritățile nu știu când acesta va putea fi deschis pentru agrement și competiții sportive.

Construirea bazinului de polo de la Arad, finanţată de Compania Naţională de Investiţii (CNI), a fost finalizată, în toamna anului trecut, cu o întârziere de cinci ani, iar lucrările au fost recepţionate la începutul lunii octombrie.

Baza sportivă urma să fie dată în folosință anul acesta, după preluarea sa de către municipalitate. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar în prezent, la aproape jumătate de an de la finalizarea lucrărilor.

„Constatăm că în România un lucru început în 2008 se poate finaliza cu mare dificultate în 2019. Nici până în acest moment nu ştim ziua în care arădenii vor avea acces la acest bazin. Am trimis protocolul în luna ianuarie, a fost refuzată semnarea lui. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în februarie. Dintr-odată aflăm că domnul ministru doreşte să inaugureze bazinul de polo. Eu sunt bucuros că doreşte să vină la Arad, doar că trebuie să ştie că inaugurarea se poate face numai după ce avem un protocolul semnat.

În al doilea rând, trebuie să recuperăm de la CNI aproape un milion de lei, echivalentul  cheltuielilor de întreţinere a acestui bazin. Chiar şi după semnarea protocolului mai sunt câţiva paşi de făcut:  să intrăm în Consiliul Local, să aprobăm organigrama şi, în final, să angajăm personal. De aceea, cred că o inaugurare se face numai după ce ai parcurs aceşti paşi şi mai ales când ştii că cetăţeanul poate să intre pe uşa acestui obiectiv începând chiar din următoarea zi. Constat cu regret că pe politicieni îi interesează mai mult festivităţile şi mai puţin dacă cetăţenii beneficiază de aceste investiţii”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Proiectul a obţinut finanţare de la Guvern în 2011, cu termen iniţial de execuţie 2013, însă lucrările au început abia în toamna anului 2015, pentru că finanţarea fusese blocată după numai câteva luni.

În noiembrie 2015, construcţia bazinului a fost inclusă în programul „Bazine de înot“ susţinut de CNI. Noul termen de execuţie a fost decembrie 2016, însă au fost înregistrate întârzieri de aproape doi ani. Pe parcursul realizării proiectului, firma care a executat lucrările a invocat faptul că în timpul săpăturilor s-a constatat că în zonă a existat cândva o groapă de gunoi, iar solul era instabil, necesitând consolidarea.

Chiar dacă a fost finalizată, baza sportivă nu va putea fi dată în folosinţă decât anul viitor.

„În acest moment, protocolul (de predare a investiţiei către municipalitate – n.r.) este în faza în care trebuie votat în Consiliul Local. Peste trei săptămâni îl va semna şi ministrul Dezvoltării şi apoi intrăm în procedura de a angaja oameni şi de a încheia contracte de întreţinere. Estimăm că în trei-patru luni bazinul de polo va fi deschis atât pentru performanţă şi cluburi sportive, cât şi pentru agrement“, a declarat, luni, primarul Gheorghe Falcă.

Investiţia totală s-a ridicat la 23.140.051 de lei, din care 30% reprezintă contribuţia municipalităţii arădene, care a pus la dispoziţie terenul şi a realizat toate utilităţile.

Complexul are două bazine: unul mare, de 33,3 metri lungime, 25 de metri lăţime şi o adâncime de 2,3 metri şi unul mai mic, cu scop didactic şi de agrement, care are 25 de metri lungime şi 12,5 metri lăţime.

Bazinul de polo va fi administrat de S.C. Recons S.A, societate din subordinea Consiliului Local Arad.

Municipalitatea așteaptă acum propunerile arădenilor pentru dezvoltarea zonei adiacente cu noi spații destinate sportului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.