Banii pentru finalizarea pasajului rutier peste liniile de cale ferată Arad – București, a cărui construcție a început în anul 2011, au fost prevăzuți în proiectul de buget pentru acest an, aprobat de Guvern.
Anunțul a fost făcut de deputatul Dorel Căprar, acesta afirmând că „județul Arad beneficiază de mai multe investiții cu fonduri de la bugetul de stat la capitolul infrastructură rutieră, printre acestea numărându-se și construcția celui de-al doilea pasaj de pe centura municipiului.
„În urma alegerilor din decembrie 2016, parlamentarii PSD Arad și-au fixat ca principal obiectiv realizarea celor două pasaje de pe centura municipiului. Anul trecut, a fost dat în folosință pasajul de la CET, iar în acest an s-au alocat fondurile necesare, prin bugetul de stat, pentru finalizarea celui de-al doilea pasaj, din zona Micălaca. Pentru acest pasaj, anul trecut s-a finalizat licitația, s-a semnat contractul și în acest moment se lucrează la relocarea utilităților din zonă. În primăvară, așteptăm începerea lucrărilor la pasaj și sperăm ca ritmul să fie mult mai bun decât la cel de la CET“, a declarat Dorel Căprar.
Deputatul social-democrat a mai afirmat că, tot la capitolul infrastructură rutieră, prin buget s-au alocat fonduri pentru drumul expres Arad-Oradea, „care este una dintre prioritățile guvernului în acest domeniu“.
„Deocamdată, proiectul se află la stadiul de realizare a documentațiilor, dar este încă un pas important spre realizarea unui drum cu patru benzi, care să lege cele două municipii. De asemenea, s-a primit finanțare pentru DN76, Ionești – Vârfurile – Ștei, obiectiv care a fost licitat anul trecut, s-a încheiat contractul cu firma câștigătoare și urmează să înceapă lucrările în această primăvară“, a mai declarat Căprar.
Contractul pentru execuția lucrărilor la pasajul aflat în construcție pe centura Aradului, peste liniile de cale ferată Arad – București, în zona Micălaca, a fost semnat anul trecut, în luna aprilie, lucrările urmând să fie finalizate în acest an.
Valoarea contractului este de 25.665.184,89 (TVA inclus), cu o durată de execuție de 12 luni și o perioadă de garanție a lucrărilor de 24 de luni, a informat CNAIR.
Proiectul va avea o lungime de 722 m, din care lungimea pasajului va fi de 322 m, iar a rampelor de 400 m. Lățimea pasajului va fi de 13,60 de metri și va cuprinde două piste de bicicliști.
„Precizăm că, anterior, acest obiectiv a fost contractat cu Asocierea SC Confort S.A. Timişoara și S.C. Vel Service S.A. Bucureşti, contractul fiind reziliat pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, începând cu data de 28.11.2014. La data rezilierii contractului, lucrările la obiectiv erau realizate în proporție de 21%. Lucrările rămase de executat până la finalizarea obiectivului constau în: devieri şi protejări ale reţelelor electrice, de apă, telecomunicaţii, iluminat pasaj; lucrări pasaj constând în continuarea unor lucrări la pilele pasajului, tablier, grinzi, benzi pentru bicicliști, rampe“, se menționează într-un comunicat de presă remis de CNAIR.
Conform sursei citate, finalizarea proiectului este importantă pentru desfășurarea fluentă și în condiții de siguranță a circulației pe DN7. În acest moment, circulația peste calea ferată Arad – București impune circa 74 de închideri ale barierei de tip SAT, cu o durata medie de închidere a barierelor de 170 de minute în 24 de ore, fapt ce conduce la înregistrarea zilnică a unor importante pierderi în exploatare, din cauza staționării autovehiculelor la barieră.
Lucrările la cele două pasaje rutiere de pe centura Aradului au început în 2011, iar inaugurarea lor trebuia să aibă loc în august 2012, exact când Guvernul a decis să oprească finanţările din cauza restrângerilor bugetare.
Cele două șantiere ale CNADNR au fost oprite în august 2012, în fază foarte avansată de execuție (70% la pasajul peste tronsoanele de cale ferată Arad-Oradea, respectiv Arad-Curtici, din zona CET, și 65% la pasajul peste calea ferată Arad-Bucureşti, din Micălaca).
Anul trecut, în luna octombrie, a fost deschis traficul autovehiculelor pe pasajul rutier de pe centura municipiului Arad, situat în zona CET, după șapte ani de la începerea lucrărilor de construcție.
Conform directorului general al DRDP Timișoara, Cristian Ispravnic, investiția, în valoare de aproape 32 de milioane de lei, cu TVA inclus, duce la fluidizarea traficului, în condițiile în care cele două bariere din zona pasajului, de la trecerea cu calea ferată, erau închise zilnic câte opt ore.