Ziarul electronic al arădenilor

Balul vienez şi valsul vienez (Wiener Ball und Wiener Walzer)

bal vienezNiciunde, balurile nu sunt atât de romantice și de festive ca în Viena, această tradiție fiind iubită atât de localnici, cât și de turişti.

În Viena, iarna au loc peste 400 de baluri, care sunt frecventate de 300.000 de vizitatori și doritori de dans. Punctul cuminant este în ianuarie şi februarie, când tradiţia carnavalului este prezentă peste tot în capitala austriacă.

Înclinația pentru carnaval și bal a vienezilor începe în secolul al XVIII-lea, când numai nobilii aveau voie să se mascheze și să se costumeze în cercuri private. Ca o compensare, împăratul Josef al II-lea a deschis la Hofburg o sală (Redoutensälen) pentru evenimente dansante, la care puteau participa toţi cei interesaţi.

Vienezii s-au aliniat regulilor de la “curte” ale acestei sărbători, reguli din care unele s-au păstrat până în zilele de astăzi și anume: coduri stricte pentru îmbrăcăminte, muzica de fanfară la deschidere, dansul debutantelor și debutanților, strigarea „Alles Walzer!“, prin care sunt invitați la dans oaspeții, ordinea de dans și de schimbare a muzicii, precum și cadrilul de la miezul nopții. Fiecare musafir în parte primea câte un dar la intrarea în sală, ca o mică donație din partea doamnelor de caritate.

Valsul ca dans pereche a iritat la început și a fost respins ca fiind imoral, dar Congresul Vienez (181418/15) care a adus o nouă ordine în Europa, după înfrângerea lui Napoleon, l-a readus cu mult succes în sălile de bal.

Munca politică a fost însoțită mai apoi din belșug de baluri, astfel încât s-a creat legendara propoziție “Congresul dansează!”, iar valsul vienez a devenit “regele dansurilor”.

Învârtitul în pas de dans au adus plăceri deosebite în sălile de bal și Johann Strauss-tatăl (1804 – 1849), care a compus 152 de valsuri, a cântat cu orchestra lui în săli de bal de la Viena până la Londra.

“Îmi permiteți să vă invit?” este cea mai frumoasă invitație într-o noapte de bal, care face ca inima să bată mai repede.

După mai bine de 500 de ani, balul vienez este un eveniment nocturn de neînlocuit, şi, anul acesta, din nou, Viena va străluci ca oraşul balurilor.

Ca în fiecare an, doamnele îmbrăcate în ţinute de gală vor dansa pe lângă parteneri eleganţi şi se vor lăsa împreună seduşi de atmosfera strălucitoare. Multe dintre balurile vieneze de astăzi sunt organizate pe profesii și conțin şi standuri profesionale.

Balul cafelei (Kaffeesieder-Ball) transformă Hofburg-ul, prin programul său, într-o cafenea festivă în care se dansează. Pentru cei mai mulţi, Balul Filarmonicii vieneze – Ball der Wiener Philharmoniker – este recunoscut, neoficial, ca punctul culminant al sezonului de baluri. Acest bal are loc în sălile Asociației muzicale vieneze (Wiener Musikverein), acolo de unde se transmite în întreaga lume și “Concertul de Anul Nou”.

Balul de la Operă are loc în cea mai frumoasă sală de bal din lume și este balul de stat al Austriei și, în același timp, balul artiștilor Operei de Stat. Noaptea balului este cunoscută ca “noaptea nopţilor”.

Alte baluri renumite: Balul Vânătorilor, Balul Juriştilor, Balul Johann Strauss, Balul Tehnicii, Balul Concordia, Balul Curcubeului, Balul Medicilor, Balul Trandafirilor, Balul Academicienilor, Balul Subofiţerilor, Balul Sportului, Balul Tirolez, Balul Seniorilor, Balul Transfugilor, Balul Poliţiei, Balul Sănătăţii şi multe altele.

Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.