Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Autoritățile cer arădenilor să respecte măsurile de prevenție. „Avem 20 de cazuri active în județ“

Autoritățile arădene au anunțat, marți, că au fost diagnosticate cu COVID-19 mai multe persoane din județ, un focar fiind la Sâmbăteni, și au făcut apel la populație să respecte măsurile de prevenție pentru a evita îmbolnăvirea sau răspândirea noului coronavirus.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a organizat, marți, o conferință de presă pentru a informa opinia publică despre măsurile întreprinse de autoritățile administrative și medicale, într-o perioadă în care se semnalează în țară un noul val de îmbolnăviri COVID-19. Alături de președintele Consiliului Județean, la conferința de presă au participat Florina Ionescu, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad, dr. Gheorghe Domșa, coordonator al Grupului de Suport pentru Spitalul Județean și președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.

 „Am fost informat, marți, că, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, se pune în discuție prelungirea «aproape iminentă» a stării de alertă, după data de 15 iulie. Vestea bună este că, deocamdată, evoluția epidemiologică nu indică necesitatea reinstaurării stării de urgență“, a declarat Cionca.

Acesta a mai afirmat că Aradul nu este pe harta celor mai afectate județe, în acest al nou val al pandemiei, dar autoritățile se pregătesc pentru fiecare scenariu.

„Avem astăzi (marți – n.r.) 20 de cazuri active în județul Arad, dintre care aproape jumătate dintr-o singură localitate. La această oră, deși situație se poate schimba în orice moment, nu avem niciun pacient din municipiu, toți sunt din județ. Dacă în primul val am avut peste 90% dintre pacienți din municipiu, de această dată, deocamdată, avem niște focare în județ. Cel mai mare focar este la Sâmbăteni și am solicitat, astăzi, DSP să identifice măsurile legale pentru izolarea acestui focar. Avem cazuri și la Sântana și Covăsânț, de acolo toți pacienții sunt internați. Aici vreau să fac o precizare. Dintre cei 8 pacienți din județul Arad care au refuzat internarea pe propria răspundere, șapte sunt din Sâmbăteni. Sigur că asta ne îngrijorează, de asta am solicitat DSP să ia toate măsurile legale posibile pentru a proteja sănătatea arădenilor. Noi avem obligația să avem grijă și de majoritatea cetățenilor, de oamenii sănătoși, chiar dacă Curtea Constituțională a decis că nu trebuie să avem grijă de ei. Noi respectăm legea, deciziile Curții, chiar dacă nu ne garantează dreptul la sănătate, dar asta nu înseamnă că stăm și așteptăm ca arădenii să se îmbolnăvească pe capete“, a declarat președintele Consiliului Județean Arad.

Cionca a făcut un apel public primarului comunei Păuliș, Ioan Turcin, de care aparține Sâmbăteni, să ia măsuri „responsabile“ pentru a preveni răspândirea bolii în Sâmbăteni și, de acolo, mai departe în județul Arad.

„Solicit și comandantului Poliției, respectiv comandantului Jardarmeriei, să protejeze întreaga noastră comunitate, căci COVID-19 este o boală extrem de contagioasă, trebuie să înțeleagă toată lumea că nu poți pune un drept individual deasupra unui drept colectiv, nu putem risca să îmbolnăvim toată comunitatea de la câteva persoane bolnave, dintre care unii, așa cum ne informează DSP, se plimbă pe stradă. Fac un nou un apel public la arădeni să poarte mască, mănuși, să își dezinfecteze mâinile, să respecte măsurile de prevenție, pentru că boala există, riscul de infectare este mare. Fac un apel și la proprietarii teraselor, către reprezentanții cultelor religioase, să respecte toate normele sanitare. Am fost la biserică, duminică, și am constatat că peste 80% dintre credincioși nu purtau mască și se pun, astfel, în pericol”, a mai afirmat Iustin Cionca.

Florina Ionescu, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a declarat că, la ora actuală, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad sunt 12 pacienți diagnosticați cu virusul SARS CoV-2, dintre care trei sunt pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

„Testăm fiecare persoană care se prezintă în Unitatea Primire-Urgențe și care necesită internare. Până la sosirea rezultatului pacienții sunt internați pe două secții special destinate pentru suspecții de COVID-19, câte unul în salon. Avem pregătite 112  paturi pentru pacienții suspecți sau confirmați iar dacă situația o va impune vom reveni la numărul inițial de paturi alocate în luna martie pentru COVID-19. Avem personal medical necesar pentru buna desfășurare a activității. Avem 19 medici de anestezie și terapie intensivă și 83 de asistenți medicali iar în această perioadă mai pregătim 15 asistenți medicali de pe alte secții care să poată fi delegați, la nevoie, pe terapie intensivă. Avem echipamente de protecție pentru perioada următoare. În funcție de tipul echipamentului și raportat la stocurile folosite pe luna aprilie – când s-a folosit cel mai mult echipament de protecție avem necesarul pentru 2 – 6 luni de zile“, a spus Florina Ionescu.

De asemenea, managerul interimar al SCJU Arad a mai precizat că, în continuare, sunt păstrate măsurile luate la începutul pandemiei referitoare la interzicerea accesului aparținătorilor în spital, iar personal special desemnat preia pachetele acestora și le duce pe secții, la pacienți.

„Accesul persoanelor care se adresează cabinetelor medicale în regim de ambulatoriu se realizează pe bază de programare telefonică, iar la intrare vor trece printr-un triaj epidemiologic. Facem un apel către cetățenii care se prezintă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad să respecte regulile, să poarte mască, să răspundă sincer la întrebările din chestionarul COVID-19 și pentru a evita aglomerație să respecte programările. Considerăm că respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției cu SARS Cov-2 sunt cele mai importante în această perioadă”, a spus Florin Ionescu

Dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad, a declarat că în județ sunt câteva focare rezultate în urma unor întâlniri religioase.

„Trebuie să fim atenți, totul pornește de la o responsabilitate socială. Instituțiile nu pot să oprească un focar, populația trebuie să fie responsabilă și disciplinată pentru a limita răspândirea bolii. (…) Ca și mesaj al Direcției de Sănătate Publică, fac un apel celor care au fost testați pozitiv și au ales să se autoizoleze la domiciliu. Îi rog să contacteze medicul de familie și să solicite internarea. Chiar dacă legislația este permisivă, pentru sănătatea lor și a comunității este mai bine să se interneze, să beneficieze de o monitorizare de specialitate. În plus, dacă nu respectă autoizolarea și infectează alte persoane, riscă să răspundă penal și chiar pecuniar. COVID este o boală și nu trebuie să ne jucăm cu ea.

Apariția acestor noi focare demonstrează că nu se respectă regulile minime: purtarea măștii, distanțarea fizică în societate și spălarea mâinilor! DSP militează în continuare pentru prevenție, vom avea inclusiv o videoconferință, mâine, cu marii agenți economici pentru a respecta în continuare măsurile de protecție”, a afirmat Horea Timiș.

Dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a declarat a fost constituit un grup la nivelul tuturor instituțiilor,  în care s-a colaborat pentru a ține sub control pandemia.

„Am ajuns de pe locul doi pe locul 12 în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și acest lucru nu este puțin, a fost un efort colectiv al tuturor celor implicați. Asistăm la luări de poziție contrare, ideea este că nimeni nu este atotștiutor, de aceea invit pe toată lumea care are ceva de spus să vină la spitalul județean, să discutăm. Spitalul Județean, deși a fost omis din lista Ministerului, dintr-o regretabilă eroare, care nu este a spitalului, oferă servicii de testare. Eu ca doctor sunt de părere că asimptomaticii transmit virusul. Și de aceea, fac un apel către toți profesioniștii din spitalul județean, care nu sunt puțini, pentru a face o promovare a conduitei preventive, posibilitatea infectării cu virus fiind limitată dacă aceste condiții sunt respectate. Prevenția este mult mai utilă decât tratarea bolilor și ne scapă de multe. Sper că cei care contestă existența virusului să fie câți mai puțini. Este important ca majoritatea celor sănătoși să aibă o atitudine pro-activă astfel încât să micșorăm numărul celor care nu vor să respecte măsurile de răspândire a pandemiei”, a spus Gheorghe Domșa.

„Consiliul Județean Arad colaborează cu prefectul județului, cu Primăria Municipiului, cu Spitalul Clinic Județean de Urgență, cu Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri în efortul de a ține sub control situația determinată de COVID-19 în județul Arad“, se arată într-o informare remisă de Consiliul Județean Arad.

UPDATE

Ioan Turcin: „Cionca să lase politica deoparte și să rezolve problema COVID-19, din județul Arad“

Cel mai slab președinte din istoria Consiliului județean Arad, Iustin Cionca, încearcă să scape de răspundere, pentru noul val de infectări din județul Arad, aruncând vina pe primarii din județ.

După ce a declarat Aradul liber de COVID-19, Cionca s-a trezit că minciuna îl ajunge din urmă.

„Am citit că domnul Cionca face apel la autoritățile din Păuliș să rezolve problema cetățenilor infectați cu COVID-19 din Sâmbăteni. Îi solicit public lui Iustin Cionca să lase politica deoparte și să se ocupe de problema răspândirii noului coronavirus la nivelul județului Arad, alături de celelalte autorități competente conduse de șefi numiți de PNL.

Domnul Cionca, cel care răspunde direct de spitalele arădene, să nu uite că cele mai multe cazuri au fost generate în ultimele luni de incompetența managerială PNL, Spitalul județean devenind un focar de infecție, care a generat sute de cazuri în municipiu și județ. Domnul Cionca să vină să explice cetățenilor cum o clinică apropiată PNL a adus COVID-19 și în comuna noastră.

De ce angajata clinicii respective nu a fost izolată, domnule Cionca? Ați acoperit focarul din clinica cu pricina? De ce nu ați anunțat autoritățile locale din timp că o persoană din comuna noastră are acest virus, ca cetățenii să-și poată lua măsurile necesare? Îi solicit public lui Cionca să prezinte public măsurile pe care le-a dispus alături de Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru ca acest virus să nu se răspândească în Sâmbăteni și Păuliș. Fiți responsabil, domnule Cionca, lăsați politica deoparte.

Cetățenii au nevoie de protecție, nu de gargara electorală. Nu vă mai bateți joc de comuna Păuliș. Dacă vă pasă, vă așteptăm astăzi, de la ora 15, la ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, unde puteți să vă aduceți contribuția la rezolvarea acestei problem“, declară Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de Presă al PSD Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.