Ziarul electronic al arădenilor

Autoritățile au decis: Și porcii din Nădab vor fi sacrificați

Toți porcii de pe raza satului Nădab din județul Arad vor fi sacrificați, ca urmare a depistării în zonă a cinci focare de pestă porcină africană, proprietarii animalelor urmând să fie despăgubiți.

Decizi sacrificării porcilor din Nădab a fost luată, joi, în ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor, la care a fost prezent și dr. Traian Petcu, vicepreședinte-subsecretar de stat al ANSVSA.

„În contextul depistării unui număr de cinci focare de pestă porcină africană pe raza satului Nădab, Comitetul Local de Combaterea Bolilor s-a întrunit astăzi, 22 august, într-o nouă ședință pentru a adopta măsurile necesare în vederea împiedicării răspândirii virusului spre alte localități ori spre marile exploatații de suine din apropiere. Hotărârile adoptate în cadrul ședinței CLCB sunt următoarele: sacrificarea tuturor porcilor de pe raza satului Nădab. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți de Guvernul României“, se menționează într-un comunicat de presă remis de Prefectura Județului Arad

De asemenea, s-a decis vânătoarea totală a porcilor mistreți din fondurile de vânătoare aflate în apropierea satelor Cintei și Nădab.

„Conform legislației specifice, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană se instituie zone de supraveghere. Instituțiile reprezentate în CLCB vor face în continuare toate eforturile pentru împiedicarea răspândirii virusului, protejarea marilor ferme și asigurarea aprovizionării populației cu carne de porc. Având în vedere natura devastatoare a virusului PPA și răspândirea sa pe căi diverse, sacrificarea tuturor porcilor din localitățile unde au fost identificate focare este o măsură preventivă necesară. Vor fi acordate despăgubiri de Guvernul României pentru proprietarii animalelor sacrificate și neutralizate din cauza pestei porcine africane, în condițiile legii“, se mai precizează în comunicatul Prefecturii.

În cursul zilei de miercuri, Prefectura Arad a anunțat că toţi porcii domestici din Cintei, comuna Zărand, vor fi sacrificaţi, ca urmare a unei decizii luate de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad, în contextul existenţei a trei focare confirmate şi a două suspiciuni de pestă porcină în localitatea respectivă.

CITITI SI: Autorităţile au decis: Toți porcii din satul Cintei vor fi sacrificați

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.