Ziarul electronic al arădenilor

Autorităţile au decis: Toți porcii din satul Cintei vor fi sacrificați

Toţi porcii domestici din Cintei, comuna Zărand, vor fi sacrificaţi, ca urmare a unei decizii luate miercuri de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad, în contextul existenţei a trei focare confirmate şi a două suspiciuni de pestă porcină în localitatea respectivă.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Județului Arad, în cadrul şedinţei CLCB de miercuri s-a discutat situaţia generată de prezenţa virusului pestei porcine africane în satul Cintei, comuna Zărand, la întâlnire fiind prezent şi vicepreşedintele ANSVSA Traian Petcu.

„În vederea izolării virusului pestei porcine africane şi împiedicării răspândirii acestuia spre alte localităţi ori spre mari ferme de suine aflate în apropiere, în şedinţa de astăzi a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-a luat decizia sacrificării tuturor porcilor din satul Cintei, comuna Zărand. Decizia a fost luată în contextul existenţei a trei focare confirmate şi a două suspiciuni în localitatea respectivă. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiţi de Guvernul României“, se arată în comunicatul menţionat.

Conform sursei citate, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană s-a instituit o zonă de protecţie, instituţiile reprezentate în CLCB făcând eforturi pentru împiedicarea răspândirii virusului, protejarea marilor ferme şi asigurarea aprovizionării populaţiei cu carne de porc.

„Având în vedere natura devastatoare a virusului PPA şi răspândirea sa pe căi diverse, sacrificarea tuturor porcilor din Cintei este o măsură preventivă necesară. În paralel continuă vânătoarea porcilor mistreţi din zonele unde a fost identificată prezenţa virusului pestei porcine africane“, se mai arată în comunicat.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.