Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Anchetă la Spitalul Judeţean Arad, ca urmare a unui consum „neobişnuit de mare“ de morfină

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad a început o anchetă internă după ce în unitatea medicală ar fi existat un „consum neobişnuit de mare“ de morfină în perioada pandemiei de COVID-19, fiind verificate cantităţile utilizate pentru toate stupefiantele.

Directorul medical al SCJU, Lenuţa Timiş, a declarat, marţi, că ancheta vizează consumul de substanţe stupefiante în perioada 1 aprilie 2020 – 31 mai 2021.

„În acest moment putem afirma că în perioada respectivă există un consum neobişnuit de mare de morfină şi alte substanţe stupefiante, faţă de perioadele anterioare, la nivelul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă care au tratat pacienţi bolnavi de COVID-19. Verificăm foile de observaţie ale tuturor pacienţilor internaţi“, a spus directorul medical.

Conform sursei citate, deocamdată nu există şi o anchetă a Poliţiei în acest caz, fiind vorba doar de verificări interne.

Surse din cadrul unităţii sanitare au declarat, pentru Agerpres, că din primăvara anului trecut a crescut în special consumul de morfină şi ar fi fost folosite 11.000 de doze până la 31 mai 2021. La o singură secţie ATI, care are doar 12 paturi, ar fi fost folosite mai mult de jumătate din aceste doze, adică de aproximativ trei ori mai multe decât la alte secţii ATI cu pacienţi COVID-19, care au şi mai multe paturi.

sursa: Agerpres

UPDATE

„Dezvăluirea misterului fiolelor de morfină

Ca urmare a numeroaselor articole apărute în presă, a afirmațiilor directorului Direcției de Sănătate Publică, dr. Timiș Horea, și suspiciunilor onoratei conduceri a SCJU Arad, director medical interimar dr. Timiș Lenuța (soția directorului DSP, Horea Timiș) și d-nei manager interimar ec. Ionescu Florina, referitoare la consumul de stupefiante pe secțiile ATI ale SCJU Arad, noi, medicii ATI ai aceluiași Spital, ținem să facem următoarele precizări pentru a clarifica aceasta situație de suspiciune si acuze la adresa corpului medical, situatie repetitivă, devenită obișnuință din partea acelorași personaje care, deși nu au o pregătire medicală de specialitate sau nu au deloc pregătire medicală, abordează situații și teme medicale care îi depășesc profesional.

În cadrul SCJU Arad sunt două secții ATI (ATI I și ATI II) și două compartimente (ATI III și ATI IV) cu activitate similar, dar profile diferite.

Pe perioada pandemiei, Secția ATI II și compartimentul ATI IV au tratat pacienți COVID pozitivi care au necesitat îngrijiri de Terapie Intensivă, aproximativ 500 de pacienți compartimentul ATI IV și aproximativ 600 de pacienți Secția ATI II, pacienți care au necesitat (marea majoritate) ventilație mecanică noninvazivă și/sau invazivă.

Pentru o bună complianță a pacienților la ventilația mecanică este necesară sedarea acestora, sedare care se poate face cu mai multe tipuri de substanțe opioide/hipnotice în doze variabile în funcție de greutatea pacientului, pragul de sensibilitate, stare de conștiență sau comorbidități.

Dozele se calculează în mg/kgc și nu în mililitri, așa cum se insinuează în unele articole (citat: maxim 20 ml/zi/pacient). Și dacă maximul ar fi de 20 ml/zi aceasta ar însemna 20 de fiole/zi/pacient, adică 400 mg/zi/pacient, nu 6 fiole cum se invocă în unele articole.

La un calcul sumar, conform ghidului din 23 decembrie 2010 privind sedarea și analgezia la pacientul critic emis de Ministerul Sănătății, dozele variază între 0,07 – 0,5 mg/kgc/h.

De exemplu, la un pacient de 90 kg se pot folosi între 6,3 mg/h și 45 mg/h, adică între 151,2 mg/zi și 1080 mg/zi. Ținând cont că o fiolă de Morfină are 20 mg și conține 1 ml, pacientul nostru de 90 kg poate fi sedat cu 7 până la 50 de fiole de Morfină pe zi.

Dacă calculăm la un număr mediu de 7 pacienți ventilați mecanic într-o zi avem nevoie de minim 49 fiole, respectiv maxim 350 de fiole de Morfină pe zi.

Așa zisele discrepanțe de consum al Morfinei între secțiile ATI II și ATI IV rezultă din tipul de substanțe folosite pentru sedare, numărul de pacienți ventilați mecanic invaziv sau noninvaziv și durata medie de spitalizare.

Având în vedere că paturile de Terapie Intensivă au fost ocupate la capacitate maximă  în aproape toată perioada pandemiei, consumul de stupefiante este mic  raportat la dozele recomandate în ghid.

De exemplu, la un număr de 7 pacienți normoponderali sedați continuu cu o doză medie de 0,25mg/kgc/h, pe o perioadă de 15 zile, sunt necesare aproximativ 2835 de fiole Morfină.

Consumurile declarate public de așa zișii analiști și vizionari ai sistemului de sănătate arădean dovedesc că pacienții tratați pe secțiile ATI ale SCJU Arad au primit dozele minime de sedare și au fost tratați cu profesionalism conform ghidului național  în vigoare.

Sigur că pentru amatori și necunoscători, 6.000 de fiole de Morfină reprezintă o cantitate uriașă, care poate stârni reacții emoționale necontrolate, dar noi, profesioniștii, nu am făcut decât să respectăm ghidurile terapeutice în vigoare, utilizând doze minime pentru obținerea efectului maxim.

Mortalitatea ridicată a pacienților diagnosticați cu COVID-19 se datorează impactului devastator pluriorganic al virusului SARS-COV 2 asupra organismului precum și comorbidităților asociate, nicidecum sedării excesive cum se scoate în evidență în presă.

Referitor la consumul „crescut“ de Fentanyl, în opinia neavizată a unor personaje din cadrul secției ATI I comparativ cu celelalte secții, facem  precizarea că, pe perioada pandemiei, peste 90% din intervențiile chirurgicale  s-au desfășurat  în cele 11 săli de operație ale Blocului Operator din sediul central deservit de secția ATI I , iar Fentanylul este opioidul de elecție folosit în anestezie.

Aceste subiecte artificial create, doar pentru senzațional, fără profesionalism și fundament științific, fără o analiză anterioară  abordării lor, nu fac altceva decât să distragă atenția de la adevăratele probleme ale Spitalului, continuând politica de defăimare  a corpului medical și subminare a încrederii pacienților în serviciile medicale oferite de corpul medical al SCJU Arad, aducând grave prejudicii materiale, morale și de imagine a sistemului sanitar arădean“.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.