PNL a câştigat 55 de primării din cele 78 din judeţul Arad, la fel ca în 2020, conform numărătorii voturilor făcute de partid, inclusiv primăria municipiului, dar a câştigat şi preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ).
Pe de altă parte, a obţinut rezultate mai slabe la unele consilii locale, printre care Consiliul Local Municipal Arad, ceea ce va impune crearea de alianţe pentru majorităţi.
Conducerea PNL Arad a prezentat, luni, rezultatele alegerilor într-o conferinţă de presă, precizând că datele sunt cele procesate de partid şi că aşteaptă confirmarea lor prin publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor.
Preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă, a spus că la alegerile europene liberalii au obţinut peste 50% din voturi în judeţ.
La alegerile locale, conform lui Falcă, liberalii au obţinut 55 de primării din cele 78, şi anume primăria municipiului şi alte şase oraşe şi 48 de comune.
„Mă bucur foarte mult pentru că reușim să câștigăm în majoritatea primăriilor din județ. Din 2004 până în 2024, sunt 20 de ani în care Partidul Național Liberal a câștigat de fiecare dată în județ. Și se produce, vrei nu vrei, o erodare. Suntem câștigători dar nu așa cum ne-am fi dorit. La orașe, PNL a câștigat la Nădlac, dar a pierdut Chișineu-Criș în favoarea unui fost coleg cu care vom avea o colaborare bună. A fost o luptă frumoasă și strânsă la Lipova, Cristina Ciorogar a pierdut la 45 de voturi, o felicităm, cred că ea era soluția pentru Lipova, un candidat bun și pregătită pentru administrație bună. Felicitări Mircea Onea, candidează a treia oară și este câștigător, arată că dacă ești perseverent poți câștiga”, a spus Gheorghe Falcă.
Conform datelor oferite de liberali, PSD a obţinut două oraşe din judeţ şi 14 comune, UDMR a câştigat cinci primării, iar AUR şi REPER au obţinut câte o primărie.
La alegerile locale precedente, PNL obţinuse tot 55 de primării, însă a avut rezultate mai bune la consiliile locale şi la cel judeţean.
Liberalii nu au putut preciza deocamdată câte mandate vor avea în Consiliul Local Municipal Arad şi în Consiliul Judeţean, spunând că depinde de redistribuire. În municipiu, însă, ei au aproximativ 22% din voturile politice, la fel ca PSD şi uşor peste Dreapta Unită (circa 20%).
Referitor la rezultatele mai slabe la votul politic pentru consilii, preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, prim-vicepreşedinte PNL Arad, le-a reproşat unor primari că „s-au asociat prea puţin cu partidul” în campania electorală şi ar fi fost prea preocupaţi „să se salveze doar pe ei”, nu să atragă voturi şi pentru partid.
Cionca a precizat că se referă inclusiv la primarul Aradului, Călin Bibarţ, care a câştigat un nou mandat cu aproximativ 15.000 de voturi (conform numărătorii paralele făcute de PNL, care arată că următorul clasat, Adrian Wiener, a obţinut 12.400 de voturi).
„Din nou, PNL a câştigat Aradul, este o victorie muncită, meritată (…). Personal, mi-aş fi dorit rezultate mai bune, cu majoritate în Consiliul Judeţean. Din 2004 şi până acum, de 20 de ani, PNL a câştigat de fiecare dată în judeţ şi se produce, vrei nu vrei, o erodare. E greu să ajungi pe primul loc, dar e şi mai greu să te menţii acolo, mai ales după 20 de ani”, a spus Cionca, şi el câştigătorul unui nou mandat, conform rezultatelor prezentate de PNL.
Cionca a spus că a observat o diferenţă majoră la votul politic şi cel administrativ, în unele cazuri, pentru că unii liberali care au obţinut 80 – 90% din voturi pentru primării nu au reuşit să obţină şi majorităţi în consiliile locale.
sursa: Agerpres