Ziarul electronic al arădenilor

Agenţiile de plasare a forţei de muncă în afara ţării, amendate pentru nereguli

Toate agenţiile din judeţul Arad care se ocupă cu plasarea forţei de muncă în afara ţării au fost amendate de către inspectorii de muncă, în urma unor controale desfăşurate recent, neregulile găsite referindu-se în special la lipsa informaţiilor esenţiale din contractele semnate de angajaţi.

Controlul a fost desfăşurat în perioada 11 – 23 mai, la toate cele 13 firme care intermediază locuri de muncă în alte ţări.

„Migraţia forţei de muncă este un fenomen încă prezent, mulţi cetăţeni apelând la societăţile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate. Motivaţi de faptul că în contextul actual, generat de pandemia de COVID -19, riscurile la care se expun cetăţenii români aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt mai mari, inspectorii de muncă au reluat controalele la agenţii de plasare a forţei de muncă ce prestează astfel de servicii pe raza judeţului Arad“, a declarat, miercuri, şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, Ecaterina Isac.

Conform sursei citate, toate agenţiile au fost găsite cu nereguli, iar valoarea amenzilor aplicate depăşeşte 37.000 de lei.

„În majoritatea cazurilor, s-a descoperit că nu sunt precizate clauzele în contractul de mediere, condiţiile de muncă, de cazare, de masă, de securitate a muncii, salariul, condiţiile de repatriere. Oamenii nu au fost informaţi nici despre legislaţia ţării în care se deplasau“, a declarat Isac.

Toate aceste firme din judeţ au fost verificate şi la începutul lunii martie, fiind amendate pentru acelaşi tip de nereguli.

„Din păcate, deşi toate au mai fost amendate la controlul precedent, nu au fost remediate problemele descoperite“, a spus şefa ITM Arad.

Inspectorii au efectuat peste 80 de controale şi la firme din alte domenii de activitate, vizând relaţiile de muncă, astfel că au fost depistate 23 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Angajatorii acestora au primit amenzi în sumă totală de 222.000 lei.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.