Ziarul electronic al arădenilor

Acidul boric, o minune a naturii

Acidul boric este un compus care se găsește în mod obișnuit în natură, preponderent în fisurile de pământ din zonele vulcanice, în unele minerale, în apa de mare, în fructe și plante.

Acesta mai poartă denumirile de hidrogen borat, acid boracic, acid ortoboric sau acidum boricum și se găsește sub formă de cristale incolore sau pulbere albă solubilă în apă.

Acidul boric este cunoscut și utilizat în toată lumea pentru multitudinea de proprietăți extraordinare. Iată care sunt acestea și de ce este util în casă:

Acidul boric poate preveni și trata o serie de afecțiuni ale pielii

Soluțiile cu acid boric inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene, are efect antiseptic, antiinflamator, antibacterian și antifungic. Astfel, poate fi utilizat pentru tratarea infecțiilor fungice vaginale sau ale picioarelor, pentru prevenirea și tratarea acneei, în tratamentul otitelor, dar și pentru alte infecții sau inflamații ale pielii.

Prepararea soluțiilor cutanate de acid boric este simplă, acestea sunt ușor de utilizat și la îndemâna oricui, deoarece oricine poate comanda online acid boric, mai ales de pe site-uri ca vegis.ro . Deși este un compus natural, soluțiile de acid boric se prepară diferit, în funcție de scopul utilizării lor. Preparate incorect și aplicate direct pe piele pot avea efect iritant și pot agrava leziunile existente.

În industria cosmetică și cea farmaceutică, acidul boric este adăugat în pudrele pentru igiena bebelușilor, în soluțiile pentru curățarea ochilor și lentilelor de contact, în cremele anti-rid, dar și în ovulele vaginale. Tot în industria farmaceutică, acidul boric este utilizat în suplimentele alimentare, ca sursă de bor pentru tratarea afecțiunilor articulare, ale oaselor, și pentru ameliorarea simptomelor de artrită. Studiile privind efectele benefice asupra sistemului osteoarticular sunt încă la început, iar beneficiile sale reale nu sunt pe deplin cunoscute. Astfel, este foarte important de știut că nu se recomandă ingerarea ca atare a acidului boric.

Acidul boric este un bun aliat în gospodării

Datorită proprietăților sale antifungice, acidul boric inhibă dezvoltarea mucegaiurilor și poate fi utilizat pentru protejarea și conservarea lemnului. În plus, fiind un bun dezinfectant, poate fi utilizat și pentru curățenia casnică.

De asemenea, previne și combate infestațiile cu furnici, purici, viespi sau alte insecte. Spre deosebire de insecticidele obișnuite, care pot fi extrem de toxice, acidul boric interferează cu metabolismul electrolitic, deshidratează și provoacă fisuri în exoscheletul dăunătorilor pe care, în cele din urmă, îi usucă.

Acidul boric poate înlocui clorul din piscine și spa-uri, deoarece previne contaminarea cu microorganisme patogene și formarea de alge. Spre deosebire de clor, care poate fi asociat cu alergii ale pielii, acidul boric este un dezinfectant mult mai blând.

Utilizarea acidului boric pentru îngrijirea plantelor

Acidul boric acționează ca algicid, fungicid, și insecticid, promovează formarea rădăcinilor, și are proprietăți nutritive importante pentru plante. Acesta poate fi utilizat pentru protejarea culturilor de fructe și legume, și chiar și pentru plantele de apartament.

Acidul boric este un ingredient esențial pentru gospodării, pentru sănătatea pielii, dar și pentru o multitudine de industrii. Astfel, beneficiile acestuia sunt incontestable și poate fi considerat cu adevărat o minune a naturii.

sursa foto: unsplash.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.