Ziarul electronic al arădenilor

9 iulie

1520: Aceasta este data primei mențiuni păstrate privind o “hotărnicie” – se referea la fixarea hotarului dintre Țara Românească și Transilvania, în zona din nordul Olteniei.

1357: Împăratul Carol al IV-lea asistă la piatra de temelie a Podului Carol din Praga.

1595: Scriitorul german Johannes Kepler a publicat lucrarea “Mysterium cosmographicum”, în care menționează șase planete.

1600: Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.

1815: Charles Maurice de Talleyrand-Périgord devine prim-ministru al Franței.

1877: S–a desfășurat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon.

1900: Regina Victoria și-a dat consimțământul regal privitor la Actul de Constituție a Commonwealth-ului Australian.

1902: Oamenii de știință germani izolează acidul barbituric, substanță ce va sta la baza somniferelor.

1922: Johnny Weissmüller, înotător american de origine română, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde).

1941: Armata Română încheie operațiunile militare în Nordul Bucovinei, atingând granița existentă între România și URSS în vara anului 1940.

1941: În Transilvania de NE, ocupată de Ungaria Horthysta în urma Dictatului de la Viena, încep a fi organizate, de către autoritățile maghiare, detașamente de muncă formate din români.

1945: În Austria se decide acordul aliaților despre cele patru zone de ocupație.

1947: Consiliul de Miniștri hotărăște să remită secretarului general al Organizației Națiunilor Unite declarația de intrare a României în forul mondial și de aderare la Carta Națiunilor Unite.

1955: La această dată a fost citit, la Londra, în cadrul unei conferințe de presă, textul declarației ce punea bazele mișcării Pugwash (mișcare a oamenilor de știință pentru pace, dezarmare și securitate); inițiatorii mișcării au fost savanții Bertrand Russel și Albert Einstein, declarația fiind semnată de către Einstein înainte de 18 aprilie 1955, data morții sale.

1958: Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în Golful Lituya, Alaska, provocând un megatsunami cu înălțimea valului de apă de 520 metri. (Este cel mai mare tsunami cunoscut din istorie).

1993: Conferința Națională a Frontului Democrat al Salvării Naționale (FDSN) a hotărât schimbarea denumirii partidului în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR) (9-10).

1997: Pugilistul american Mike Tyson a fost retras temporar din meciurile de box, ca pedeapsă pentru faptul că, înainte cu câteva zile, îl mușcase pe Evander Holyfield de ureche.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.