Ziarul electronic al arădenilor

65,26% – Rata de promovare la examenul naţional pentru definitivare, în Arad

Rata de promovare înregistrată în judeţul Arad la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ este de 65,26%, înainte de contestaţii, conform rezultatelor publicate, miercuri, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).

Reprezentanţii instituţiei precizează că au fost declaraţi promovaţi 109 candidaţi cu medii între 8 şi 10.

„Precizăm că, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 pentru promovarea examenului“, informează ISJ Arad.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 173 de candidaţi, adică 96% dintre cei înscrişi. Dintre aceştia, şase candidaţi s-au retras şi nu a fost eliminat niciun candidat pentru fraudă. Un singur candidat a fost notat cu 10, iar cu note sub 5 au încheiat proba doi candidaţi.

Conform calendarului aprobat, contestaţiile se depun la centrele de examen miercuri şi joi, iar rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în data de 28 iulie.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.