Ziarul electronic al arădenilor

6 cele mai bine plătite joburi în anii ce urmează

Poate fi dificil să-ți alegi o carieră, mai ales dacă tocmai ai terminat liceul și trebuie să te hotărăști pentru o facultate, postliceală sau curs de formare.

Profesiile s-au înmulțit de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că beneficiezi de multe opțiuni. Totuși, nimeni nu-ți garantează că un anumit job este potrivit pentru tine sau că îți va atinge așteptările din punct de vedere financiar.

Bineînțeles că salariul depinde foarte mult și de țara în care îți dorești să profesezi, iar de obicei salariile sunt mai mari în străinătate. Totuși, dacă îți dorești să rămâi în România, află care vor fi cele mai bine plătite joburi în viitor, astfel încât să-ți poți planifica optim parcursul din punct de vedere profesional.

    1. Joburi în IT

Domeniul IT va rămâne și în anii următori în topul celor mai bine plătite joburi, deoarece acesta se află în continuă expansiune. În prezent, se optează tot mai mult pentru componenta software, în detrimentul muncii manuale realizate de oameni.

Specialiștii în IT (programatori, ingineri de software etc.) sunt la mare căutare, cererea de programatori fiind în continuă creștere. Se pare că există și va exista în continuare un deficit enorm de IT-iști, ceea ce reprezintă o oportunitate, dacă  dorești să activezi în acest domeniu. Se pare că IT-iștii beneficiază de un salariu semnificativ încă de la începutul carierei.

    2. Joburi în domeniul ingineriei

Tehnologia este și aceasta în continuă dezvoltare, însă aceasta este creată tot de către oameni. De aceea, inginerii în diferite industrii (construcții de mașini, robotică, telecomunicații, aeronautică etc.) sunt, de asemenea, căutați pe piața muncii. Acest lucru duce la creșterea cererii de ingineri. Inginerii sunt recrutați încă din timpul studenției de către diferite companii care le oferă și training.

    3. Joburi în domeniul online

Internetul este se află și el într-o continuă dezvoltare, întrucât capătă constant noi funcții, din ce în ce mai complexe. Companiile din toate sectoarele apelează în prezent la mediul online pentru promovare, pentru vânzări sau pentru menținerea relației cu clienții. Oamenii petrec tot mai mult timp pe internet, atât pentru informare, cât și pentru achiziții. De aceea, în anii următori joburile din acest sector vor fi destul de bine plătite.

Joburi disponibile în sectorul online:

  • Specialist SEO
  • Web developer
  • Web designer
  • Redactor de conținut
  • Digital media planner

    4. Joburi în industria BPO

Industria BPO (Business Process Outsourcing) are la bază gestionarea activităților unor afaceri de către anumiți furnizori. Customer service (servicii clienți) este un exemplu de job din cadrul acestei industrii, care nu necesită o anumită specializare (de obicei se asigură training). Posturile în call-center, logistică, consultanță, suport tehnic se încadrează în această categorie. Salariile din această industrie devin din ce în ce mai atractive.

Pentru câștiguri mari în acest domeniu nu este suficient să știi limba engleză, ci și alte limbi străine, precum cele asiatice sau nordice, deoarece piața economică s-a extins considerabil.

    5. Joburi în domeniul medical

Salariul medicilor a crescut semnificativ în ultimii ani și se pare că se va mări în continuare. Mulți medici lucrează atât în spitalele de stat, cât și în cele private sau în propriile cabinete. Acest lucru justifică salariile ridicate ale acestora.

În ceea ce privește medicina dentară, se pare că există câștiguri chiar mai mari, deoarece medicii stomatologi nu sunt plătiți de către stat. De asemenea, procedurile stomatologice au costuri ridicate, însă sunt necesare, deci cererea pe piață este mare. Totuși, trebuie să ai în vedere că un cabinet medical propriu necesită o investiție ridicată și costuri destul de mari, așa că este nevoie de halate medicale la preț avantajos. De aceea, la început de drum mulți medici se angajează în cabinete care aparțin altor persoane.

     6. Joburi în domeniul ecologic

Sectorul ecologic se va extinde semnificativ din cauza problemelor tot mai acute legate de poluare. Astfel, va fi necesară exploatarea unor surse de energie ecologice, dar și de cercetare în acest domeniu. Va fi nevoie de soluții pentru conservarea mediului, deoarece resursele naturale sunt limitate. De aceea, se pare că în viitor va fi o cerere tot mai mare de specialiști în sectorul ecologic.

În concluzie, domeniul IT, joburile online, ingineria, industria BPO, domeniul ecologic și medical vor oferi posturile cu cele mai mari salarii în viitor. Informează-te cu privire la studiile necesare pentru aceste domenii și alege ceea ce crezi că ți se potrivește.

foto: www.pexels.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.