Ziarul electronic al arădenilor

550 de medici rezidenţi activează la Spitalul Judeţean Arad, dublu faţă de medicii primari şi specialişti

Aproximativ 550 de medici rezidenţi activează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, dublu faţă de numărul medicilor primari şi specialişti, ei reprezentând, totodată, 20% din totalul personalului angajat.

Numărul rezidenţilor de la cel mai mare spital din judeţ este mare, în condiţiile în care există o colaborare veche cu facultăţile de medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” (UVVG) Arad, precizează reprezentanţii unităţii sanitare.

La începutul anului, erau 566 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină care îşi făceau stagiile de rezidenţiat la SCJU Arad, iar în prezent sunt aproximativ 550.

Periodic, rezidenţii beneficiază de cursuri de pregătire suplimentară în cadrul unui parteneriat între spital şi UVVG. Cursurile sunt susţinute de către medici ai spitalului care sunt şi cadre universitare la facultăţile de medicină.

„Primele cursuri le-am susţinut eu, în calitate de medic neurolog şi şef al catedrei de Neurologie a facultăţii. Am discutat cu colegii mei, medici rezidenţi, unele aspecte generale şi ţintite din patologia neurologică şi despre afecţiunile neurologice pe care le pot întâlni la pacienţii lor. Participarea la asemenea cursuri este foarte importantă în formarea unui medic, deoarece învăţarea şi acumularea de noi cunoştinţe, în cadrul acestei profesii, nu se încheie niciodată. Întotdeauna apar studii şi informaţii noi, utile în diagnosticarea şi tratamentul pacientului. Astfel, în paralel cu stagiile de pregătire, specifice rezidenţiatului, medicii au ocazia, în cadrul acestor sesiuni de cursuri, să discute cu medici cu experienţă, din diferite specialităţi şi să le adreseze întrebări utile, ţintite pe diferite patologii”, afirmă, într-un comunicat de presă transmis luni, directorul medical al SCJU Arad, dr. Cătălin Hreniuc.

La rândul său, rectorul UVVG, Coralia Cotoraci, arată că toate cursurile se derulează la iniţiativa colectivului medical al spitalului şi a UVVG, iar toti rezidenţii participă, indiferent de specializare.

„Au rolul de a le prezenta câteva teme comune şi unele mai deosebite cu care se vor întâlni pe parcursul activităţii medicale”, spune Cotoraci.

SCJU Arad este cea mai mare unitate medicală din judeţ, cu aproximativ 2.500 de angajaţi din schema de 3.170 de posturi. Numărul medicilor primari şi specialişti angajaţi este de aproximativ 260.

În 2023, unitatea a avut peste 36.000 de spitalizări continue, peste 19.000 de spitalizări de o zi, 64.000 de pacienţi investigaţi în UPU, 127.000 de consultaţii în Ambulatoriu şi 1.600.000 de investigaţii paraclinice.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.