Ziarul electronic al arădenilor

5 septembrie

1666: Se termină Marele incendiu din Londra: 10.000 clădiri inclusiv Catedrala Saint Paul din Londra sunt distruse, însă numai 6 oameni au murit.

1698: Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

1725: Nunta regelui Ludovic al XV-lea al Franței cu Maria Leszczyńska.

1905: Sub medierea președintelui SUA Theodore Roosevelt, războiul ruso-japonez a luat sfârșit prin semnarea tratatului de la Portsmouth.

1914: Primul Război Mondial: A început prima bătălie de pe Marna, în care au murit 550.000 de soldați, după ce armata franceză a atacat armata germană care avansa spre Paris.

1939: Japonia și Statele Unite își declară neutralitatea în “războiul european”.

1940: Suspendarea Constituției din februarie 1938; regele Carol al II-lea cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.

1944: Armata a IV-a română oprește ofensiva germano-ungară din centrul Transilvaniei.

1960: Poetul Léopold Sédar Senghor este ales primul președinte al Senegal.

1972: JO de la Munchen: Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant “Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.

1980: Inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elveția; cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) și se întinde de la Goschenen la Airolo.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.