Ziarul electronic al arădenilor

4 idei de ținute pentru ora de educație fizică

Sportul are un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă a unei persoane. Încă din școală, orele de educație fizică oferă un imbold viitorilor adulți de a deprinde un obicei din a face mișcare.

Echipamentul potrivit trebuie ales cu atenție, căci în momentul efortului fizic e important să existe confort. Fie că ai un copil în clasele primare sau gimnaziale, fie faci parte din categoria adolescenților care au ajuns la liceu și își aleg singuri hainele, opțiunile sunt asemănătoare.

Vei găsi mai joi idei de ținute pentru ora de educație fizică, în funcție de anotimp, menite să permită mișcarea în voie și executarea exercițiilor în mod corect și eficient.

Ținute pentru ora de educație fizică pe timp de iarnă

Pe timp de iarnă, orele se vor ține în sala de sport, însă chiar și așa e nevoie de protecție sporită împotriva frigului. Iar pentru că în timpul efortului corpul transpira, va fi nevoie de două straturi de haine.

Prima variantă este cea a treningului, compus din pantaloni și bluză cu fermoar. Pe sub bluza de trening e obligatoriu să existe o lenjerie de corp, adică un tricou, de preferat din material sintetic. Este recomandat să se evite bumbacul, în ciuda faptului că pielea respiră mai bine în țesături naturale. Însă un tricou din bumbac absoarbe umezeala emanată și nu va permite pielii să se usuce.

O altă idee de ținută este compusă din colanți sau pantaloni de trening, alături de tricouri cu mânecă lungă în partea de sus și un hanorac cu fermoar pe deasupra. Se poate opta și pentru bluze polare pentru fete sau băieți, în locul hanoracului. Acestea au marele avantaj că sunt mai călduroase datorită materialului din care sunt confecționate și păstrează o temperatură mai ridicată la nivelul corpului. În ambele variante, încălțămintea pentru sport trebuie să fie confortabilă, de tipul adidașilor cu talpă ușoară.

Ținute pentru ora de educație fizică în perioada de vară

În sezonul cald există și varianta desfășurării orelor de educație fizică în aer liber, pe terenul de sport. Ținutele recomandate sunt compuse din colanți sau pantaloni scurți și tricouri sau maieuri subțiri. Dacă pe timp de iarnă erau de evitat cele din bumbac natural, în favoarea țesăturilor sintetice, vara merg la fel de bine și bluzele normale, care lasă pielea să respire mai bine. Datorită temperaturilor ridicate, corpul se va usca rapid și nu va apărea disconfortul dat de umezeala permanentă. Pentru un plus de confort, o bandană purtată pe mână este ideală. Se va utiliza pentru a șterge sudoarea de pe față și, în plus, va arăta chic în ținuta pentru ora de educație fizică. Pantofii sport păstrează aceleași caracteristici: trebuie să fie ușor, din pânză și să mențină gleznele fixe pentru a evita posibile accidentări în timpul execuției exercițiilor.

Ținute pentru perioadele intermediare

În perioadele de primăvară sau toamnă, ținuta pentru orele de educației fizică se va adapta conform temperaturilor de afară și locului unde se vor desfășura acestea. O bluză de trening va putea fi adăugată peste tricou. De asemenea, pantalonii scurți de vară vor fi înlocuiți cu o pereche lungi, în cazul unor temperaturi mai scăzute. Dacă totuși este cald afară, iar ora de sport are loc în sală, atunci sunt de evitat pantalonii scurți. Recomandarea este de colanți sau trening.

Confortul trebuie să fie cuvântul care să stea la baza alegerii ținutelor pentru ora de educație fizică. De asemenea, mărimile hainelor contează, căci ele trebuie să fie suficient de comode cât să permită flexibilitatea. În ceea ce privește materialele, diferența se va face în funcție de sezon. Bumbacul va fi înlocuit iarna și de preferat și în perioadele de tranziție cu țesături sintetice, care au capacitatea de a se usca mult mai repede și de a împiedica senzația neplăcută de umezeală la nivelul corpului.

sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/sport

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.