Ziarul electronic al arădenilor

17 februarie

1850: Domnitorul Barbu Știrbei a dat afișul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.

1866: Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).

1867: S-a realizat dualismul austro-ungar luand astfel naștere Imperiul Austro-Ungar.

1904: A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei “Madame Butterfly” de Puccini.

1947: În Austria, a fost emisă “A doua lege privind național-socialismul”, prin care foștii naziști erau excluși din viața publică.

1950: Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.

1979: Declanșarea războiului de graniță chino-vietnamez.

1987: Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestații de protest; la Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!

1993: Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu “â” în interiorul cuvântului și a formei “sunt” în loc de “sînt

1993: Vizita oficială a președintelui României, Ion Iliescu, la sediul NATO din Bruxelles.

1997: Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri “Marea Neagră”, de la Mangalia

1999: Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.

1999: NATO a aprobat un “plan de operare” pentru o eventuală forță internațională de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.

2001: A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reușit.

2008: Kosovo și-a autoproclamat independența față de Serbia.

sursa: wikipedia.net

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.