Ziarul electronic al arădenilor

11 tipuri de cafea pentru dimineți energizante

Considerată „băutura lumii civilizate”, cafeaua este o licoare ce încântă diminețile a miliarde de oameni din întreaga lume. Este una dintre cele mai îndrăgite băuturi de pe glob, după apă și ceai, iar istoria sa numără sute de ani, chiar dacă începuturile consumului de cafea sunt învăluite în legende.

Pe lângă binecunoscutul său efect de energizare a organismului datorită conținutului de cafeină, această licoare miraculoasă are o mulțime de alte beneficii asupra organismului. S-a dovedit științific că consumul de cafea ajută la arderea grăsimilor, protejează ficatul, reduce riscul apariției diabetului sau a bolilor cardiovasculare.

Mulți oameni apreciază băutura pentru aroma sa deosebită și au transformat prepararea cafelei într-un adevărat ritual. Iată cu ce tipuri de cafea poți să-ți începi diminețile:

Espresso

Este considerată cea mai bună și cea mai pură cafea. Un espresso se obține prin trecerea apei sub presiune prin boabele de cafea fin măcinate. Rezultă o băutură tare, bogată și intensă, mai densă decât cafeaua pregătită prin alte metode. Pe lângă faptul că poți servi espresso scurt, lung sau dublu, această băutură stă și la baza preparării altor tipuri de cafea pe bază de espresso.

Cafea turcească

Foarte simplă și îmbogățită cu o aromă minunată, cafeaua turcească ocupă un loc binemeritat pe lista celor care apreciază această licoare. În mod tradițional, se prepară într-un ibric de cupru, dintr-o cafea măcinată foarte fin, la fel ca pudra de cacao. Se servește cu un pahar de apă, iar pentru o savoare deosebită se poate adăuga cardamom sau scorțișoară.

Cappuccino

Cel mai probabil, aceasta este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial. De obicei, cappuccino este format din două straturi, primul este reprezentat de cafea espresso, iar al doilea de un strat de lapte spumat. Băutura se decorează adesea și cu bucăți de ciocolată sau alte tipuri de decorațiuni dulci.

Caffe Latte

Printre iubitorii de cafea o variantă populară este și caffe latte. Mai exact, delicioasa băutură se obține dintr-un espresso amestecat cu lapte spumat. De multe ori, caffe latte se confundă cu cappuccino, pentru că este destul de spumată.

Mocaccino

Dacă îți dorești să obții o cafea moccacino, trebuie să știi că nu este altceva decât caffe latte peste care se adaugă ciocolată rasă, ciocolată pudră sau sirop de ciocolată. În funcție de preferințe se poate pune pe deasupra și frișcă. Chiar dacă arată mai degrabă ca un desert, mocaccino este o cafea foarte apreciată.

Caffe Mocha

Un mix de cappuccino și ciocolată fierbinte, cafeaua mocha impresionează prin textura sa. Ciocolata pudră se amestecă cu espresso, după care se adaugă lapte aburit și spumă, iar la final se presară puțină pudră de ciocolată pentru a obține un aspect deosebit.

Macchiato

Derivat din espresso, macchiato sau piccolo latte înseamnă o cafea peste care se pune lapte aburit, direct în ceașcă. În mod obișnuit, este mai tare decât un cappuccino, chiar dacă se aseamănă cu acesta prin modul de preparare. Se servește în cantități mici, mai exact într-o ceașcă de espresso.

Ristretto

Dacă te gândești că espresso scurt este prea concentrat, află că există un tip de cafea și mai tare decât acesta. Ristretto conține aceeași cantitate de cafea, dar doar jumătate din volumul de apă folosit pentru prepararea unui espresso.

Caffe Americano

Inițial, așa-numita cafea americană îți dă impresia că ar fi o băutură slabă. Însă, se prepară prin adăugarea apei fierbinți peste o ceașcă de espresso scurt și, chiar dacă nu are o tărie foarte mare, se poate spune că este o cafea destul de intensă.

Vienna

Ca să servești o cafea vieneză trebuie să prepari două cești de espresso foarte tare, să le amesteci între ele, iar apoi să le îndulcești cu frișcă. Practic, vei obține o îmbinare a două tipuri de espresso, completată cu dulceața oferită de frișcă.

Caffe Frappe

Cei care apreciază cafeaua rece pot opta pentru un frappe. Se obține în general din cafea instant, apă și zahăr. Este foarte populară peste tot în lume, dar în special în Grecia, chiar dacă vorbim de o cafea glazată acoperită cu spumă.

Dacă te-ai obișnuit să vezi astfel de denumiri în meniurile localurilor, acum știi ce sortiment să comanzi din lista restaurantelor de pe FoodPanda. Există numeroase varietăți de cafea și o mulțime de arome, încât te-ai putea afla întotdeauna în căutarea băuturii perfecte. Totuși, ca să fii cât mai aproape de cafeaua ideală, asigură-te că încerci cât mai multe tipuri din această minunată licoare.

sursa foto: https://p2.piqsels.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.