Ziarul electronic al arădenilor

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Arad. Hora Unirii, pe platoul din fața Palatului Administrativ

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată, vineri, în centrul Aradului, unde a fost organizată o manifestare la care au participat reprezentanți ai administrației, Armatei, Ministerului de Interne, veterani, dar și zeci de persoane, care la final au dansat Hora Unirii.

Evenimentele organizate cu ocazia sărbătoririi celor 161 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au desfășurat pe platoul din fața Palatului Administrativ și au debutat, la ora 11.00, cu intonarea imnului de stat, după care a avut loc un ceremonial religios.

Ceremonialul religios a fost susținut de IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți.

Despre semnificația istorică a zilei a vorbit prof. univ. Sorin Bulboacă, Managerul Complexului Muzeal Arad.

Prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian, a dat citire mesajului primului ministru al României, Ludovic Orban, cu ocazia Unirii Principatelor Române.

Evenimentul a continuat cu un moment artistic susținut de ansamblul „Cununița” din Sântana, aflat sub egida Universității de Vest „Vasile Goldiș”, împreună cu soliștii vocali Gabriel Bârsăuan, Mara Mihalache, Diana Selagea și Adrian Petcu, care au interpretat cântece patriotice.

Ceremonia s-a încheiat prin Hora Unirii, simbolul unirii Principatelor Române.

Evenimentul a fost organizat de  Instituția Prefectului – Județului Arad, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului și structurile județene ale M.A.I și M.A.P.N.

La 24 ianuarie este sărbătorită, în întreaga ţară, Ziua Unirii Principatelor Române. În acest an se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

Acesta a fost considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Senatul României a adoptat, la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.

foto: Prefectura Județului Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.